<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Objavljeno kada se Vučić sastaje sa Šmitom

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt trebao bi se sutra sastati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

03. april 2024, 8:50

Informacija je to BHRT-a, a sastanak njih dvojice prvi je najavio sam Šmit nakon što je nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona BiH, da bi jučer sastanak potvrdili i iz OHR-a.

“Radujem se razgovorima sa svim relevantnim akterima u okviru mojih dejtonskih ovlaštenja i mandata s ciljem nastavka uloge međunarodne zajednice u očuvanju mira, integriteta i stabilnosti u BiH, izjavio je VP Schmidt. Sljedeći sastanak će biti sa predsjednikom Srbije Vučićem”, naveli su iz OHR-a.

Vučić je također prije nekoliko dana kazao da ima mnogo tema sa Šmit, posebno zbog teške situacije u RS.

“Situacija je komplikovana, politički uzavrela i kad govorite o Dejtonskom sporazumu i da ga Dodik krši, pitam vas ja je l' Dodik prekršio oko imovine ili neko drugi, samo mi to pokažite, je l' to Dodik prekršio?Pokažite mi taj član Dejtonskog sporazuma po pitanju imovine koji je prekršio Dodik, to ću uskoro pitati Schmidta i druge, a znam šta sam ga i prošli put pitao. Samo mi pokažite, ja sam nepismen, glup, pokažite mi u pisanoj formi gdje to piše”, govorio je Vučić na press-konferenciji.

Da li će mu Schmidt to i pokazati, znat će se, a zanimljivo je da je ovo drugi put da se Vučić sastane sa visokim predstavnikom u BiH, kojeg Dodik ne priznaje.