<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Molitveni performans privukao i brojne protuprosvjednike

Revolt dijela građana

01. april 2023, 10:44

Molitveno okupljanje koje se održava svake prve subote u mjesecu u Zagrebu i u nekoliko većih hrvatskih gradova i ovaj put izazvalo je revolt dijela građana, koji su održali protuprosvjedni skup

ZAGREB (AA) - Molitveni performans koji je okupio više stotina muškaraca u molitvu za hrvatski narod, protiv pobačaja i čednost u odijevanju privukao je velik broj protuprosvjednika koji smatraju kako se treba oduprijeti ovako radikalnim pojavama i spriječiti da se crkveni nauk miješa u hrvatsko zakonodavstvo, javlja Anadolija.

Molitveno okupljanje koje se održava svake prve subote u mjesecu u Zagrebu i u nekoliko većih hrvatskih gradova i ovaj put izazvalo je revolt dijela građana, ali i političara, koji su raznim perfomansima i porukama istovremeno prosvjedovali na Trgu bana Jelačića. Sve to osiguravalo je više stotina interventnih policajaca koji su stajali između suprotstavljenih skupina.

Na glavnom zagrebačkom trgu i u desetak hrvatskih gradova na koljenima su molili muškarci okupljeni pod inicijativom “Vitezovi bezgrešnog srca Marijina”, a ističe se da mole za “domovinu, mir i obraćenje hrvatskog naroda, za muškarce – da postanu duhovni autoriteti u obitelji koji će hrabro svjedočiti i prenositi katoličku vjeru, za život u predbračnoj čistoći, za čednost u odijevanju i ponašanju te za obnovu katoličkih brakova, za prestanak pobačaja i otvorenost bračnih parova životu, za autentične i beskompromisne crkvene pastire i nova duhovna zvanja, za duše u čistilištu, za osobne nakane”.

Jedan od slogana okupljenih u katoličkoj molitvi i pjesmi je “Muževni budite”, a uz krunice, molitelji, odreda muškarci, istaknuli slike Blažene Djevice Marije. Izvan prostora za molitvu, nekoliko žena s krunicama došlo je iskazati podršku inicijativi koja svaki mjesec privlači sve veći broj sudionika.

Katolička crkva službeno se nije ogradila od ovoga skupa.

Istovremeno, skupina od nekoliko osoba nedaleko od molitvenog prostora razvila je transparent “Seks nije grijeh” te upalila megafone sa zavijajućom sirenom, a sve je osiguravala policija.

Veći broj osoba okupio se, uz nekoliko istaknutih političara i saborskih zastupnika, na skupu uz Spomenik banu Jelačiću na protuprosvjedu nazvanom “Tiha misa” u organizaciji Udruge “Domino” na kojem kojem su istaknuti transparenti: “U crkvi molitva, na trgu politika”, “Čednost u razmišljanju, ne odijevanju”, “Vi se čedno odijevajte, tko vam brani”, “Za raskid Vatikanskih ugovora” uz transparente koji zagovaraju pravo na pobačaj te rodnu i spolnu jednakost.

“Naša poruka je jasna i jedna: žene treba zaštititi. Kao država nemamo mehanizme za to, žene nisu politička tema i prepuštene su same sebi, nejednake su u svakom pogledu, i u životu i u smrti”, ističe udruga “Domino” u svojoj objavi.

Sudionici molitvenog skupa poručili su kako ne daju izjave za medije, čega se pridržavaju od samog početka molitvenih okupljanja.