<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Kredibilitet procesa proširenja EU na Zapadni Balkan trenutno se 'približava nuli'

Hrvatska šefica diplomatije Vesna Pusić

17. oktobar 2023, 1:45

Kredibilitet procesa proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan trenutno se 'približava nuli', odnosno vrlo je nizak i to ne bez razloga, upozorila je u razgovoru za Fenu bivša hrvatska šefica diplomatije Vesna Pusić.

U razgovoru za Fenu iz Praga, gdje učestvuje na konferenciji Forum 2000, Pusić je istakla da je u zadnjih 10 godina otkako je Hrvatska ušla u Evropsku uniju bilo je toliko pogrešaka i krivih političkih poruka i signala i od strane Evropske unije prema Zapadnom Balkanu, ali i da su neki od lidera u regionu, prije svega predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, te aktualni predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik, koji je bio puno umjereniji prije deset godina, vodili svoje politike kontra proširenja odnosno kontra ulaska svojih zemalja u Evropsku uniju.

- Tako da je i sa jedne i sa druge strane, ali i sa strane trećih političkih faktora, u prvom redu Rusije, bila aktivna politika kontra članstva država Zapadnog Balkana u Evropsoj uniji. Ali i Evropska unija je napravila, po mom mišljenju, neke vrlo značajne pogreške - kazala je Pusić.

Jedan takav eklatantan primjer je neotvaranje poregovora sa Sjevernom Makedonijom kad je promijenila ime, uspjela ugovoriti Prespanski sporazum, a nakon toga bila blokirana u prvom redu od Francuske. U svakom slučaju, naglaša Pusić, nije ispunjeno obećanje koje je Evropska unija dala.

Međutim, po njenom mišljenju, to ništa ne znači što se tiče nužnosti da sve države Zapadnog Balkana postanu članice Evropske unije, jer je naprosto "sudbina ovog područja".

- A u promijenjenim okolnostima izbijanja ratova gotovo svake godine na raznim krajevima svijeta, to je u međuvremenu postalo, ili bi trebalo postati, ključna sigurnosna politika Evropske unije - poručuje bivša hrvatska ministrica vanjskih poslova.

Ona ističe da Evropska unija neće riješiti pitanje Rusije i Ukrajine, ona neće riješiti pitanje Izraela i Hamasa, ali "Zapadni Balkan je de facto jedna tema i jedno pitanje koje bi Evropska unija mogla i trebala biti u stanju rijepšiti".

Komentirajući poruke sa jučerašnjeg samita u Tirani u okviru Berlinskog procesa, rekla je da sigurno da zemlje Zapadnog Balkana trebaju ispuniti uvjete, ali nije pitanje šta treba, nego kako to napraviti.

- Očito ovo kako se do sada radilo i kakav je pristup bio do sada naprosto ne funkcionira. Na primjer, dok se odvijao taj samit srpski predsjednik Aleksandar Vučić je bio na samitu sa Rusima i Kinezima u Pekingu, a ne sa eurupejcima - navela je ona.

To je također pokazuje da politika koja je do sada išla u pravcu da treba dobiti Srbiju da postane članica EU, a onda će je svi ostali slijediti, "naprosto propala, ne funkcionira više".

To, kako ističe, ne znači da Srbija ne treba postati članica EU, "apsolutno treba", ali jedini način kako se to može postići je da je se okruži "uspjehom", drugim riječima da sve države koje hoće ići prema EU počnu pokazivati rezultate u tom približavanju.