<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Hrvatska uvodi novi porez: I bh. vlasnici uskoro bi mogli rasprodavati nekretnine u Hrvatskoj?!

KOMŠIJE U PANICI, IDE NOVI UDAR NA DŽEPOVE

27. februar 2024, 12:53

Hoće li početi rasprodaja nekretnina nakon što Hrvatska uvede porez na nekretnine? Hrvatski izvori tvrde da hoće, a neki idu tako daleko i pričaju da će s gotovo milion praznih stambenih jedinica doći do broja od dva miliona, piše Večernji list BiH.

Prema nekim od posljednjih podataka, registrirano je 595.280 praznih stanova u Hrvatskoj, a tome se pridodala i 231 hiljada vikendica, kao i 112.500 stanova koji služe za neke radnje i obrte, a ne kao stambeni prostor. Stvari će se zbog novog zakona još više komplicirati.

Kakve to veze ima s BiH? Itekakve - jer se imovina bh. građana u Hrvatskoj mjeri u milijardama. Iako preciznih brojeva nema, mnogo je onih koji žive u BiH, a u Hrvatskoj imaju kuće, stanove, vikendice... i često se radi o najluksuznijim objektima na najatraktivnijim lokacijama. Sagovornik koji se bavi nekretninama kaže da se redovito iznenadi kad dođe u neki grad ili čak općinu u Hrvatskoj pa pronađe nekretninu čiji su vlasnici iz BiH.

- Nema preciznih brojeva, ali poznajem ljude koji imaju mnogo stambenih jedinica u Hrvatskoj. Destinacije na moru su hit, zatim planinski krajolici. Tko je imao novca u onim vremenima pa nakon rata, kad su cijene bile niske, danas je milijunaš ako je sačuvao samo jednu nekretninu uz more, primjerice, a kamoli oni koji su više kupovali - priča sagovornik.

Međutim, i on je stava kako bi moglo doći do rasprodaje nekretnina u Hrvatskoj nakon što se uvede novi porez.

- Svaka država ima takav porez. Što mislite zašto veliki broj Nijemaca nema vlastitu nekretninu? Pa zbog poreza. Zakon o registru stanovništva, obitelji i kućanstava temelj je za uvođenje poreza na nekretnine. To će se uvesti vjerojatno nakon izbora jer se radi o nepopularnoj mjeri, a uvest će je bilo koja vlada koja osvoji vlast - priča sagovornik.

Kaže da tada slijedi pad cijena.

- Ovdašnji žitelji, pritom mislim na one koji žive u Hrvatskoj i BiH, vole “betonirati” novac, odnosno ulagati višak u nekretnine. Međutim, kad se taj porez uvede, bit će financijski neisplativo da stan zjapi prazan pa će se neki odlučiti na prodaju. Cijene su visoke i kad se odjednom u ponudi nađe više stanova, to će ih oboriti - priča sagovornik.

Bh. građani nisu baš raspoloženi za obaranje cijena u svojoj zemlji, pa kako će onda u RH, pitamo ga?

- Jednostavno će se prilagoditi situaciji. Naravno, tko ima novca, plaćat će porez i imati svoj stan, no onima kojima se voda zalije do ušiju prodaja će biti izbor. Puno je praznih stanova već sada. Ljudi su ih kupili i čekaju nešto, a onda, kad se uvede porez, neće nitko čekati nešto, nego će ih se rješavati - govori sugovornik.

Proteklih dana Novi list je pisao da su već pušteni probni baloni za porez koji će zadati glavobolju i bh. vlasnicima nekretnina u Hrvatskoj. Tako je država prepustila komunalne naknade jedinicama lokalne samouprave i svi građani koji imaju kuće koje povremeno koriste ili ih uopće ne koriste, a to su uglavnom kuće za odmor, vikendice na moru i slično, morat će ih prijaviti Poreznoj upravi do kraja marta.

Ministar financija RH Marko Primorac početkom godine na HTV-u poručio je da se “Vlada ne boji uvesti porez na nekretnine” te da se o tome vode razgovori. Prema informacijama Novog lista, uvođenje poreza na kuće za odmor, kao zamjena za komunalnu naknadu, prva je faza uvođenja poreza na nekretnine, a predviđene su ukupno tri faze.

Zanimljivo je da je ovaj porez još u vrijeme Račanove vlade prvi predložio tadašnji ministar gospodarstva Ljubo Jurčić, rodom iz Gruda (BiH). Napomenuo je tada da nekretnine koje su stečene prije devedesete, odnosno vikendice i kuće građene za vrijeme socijalizma, “treba drukčije tretirati”. Oni koji su ga tada žestoko kritizirali danas će podržati takav porez. Aktualni ministar financija Marko Primorac reče nedavno u razgovoru da je porez na nekretnine najbolji izvor financiranja jedinica lokalne samouprave. I to uskoro čeka i Hrvatsku, a samim time i građane BiH koji imaju nekretninu u susjedstvu. No prvo, pričekajmo izbore...