<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Hoće li građani Srbije paliti svijeće? Struje neće biti dovoljno

U energetskom bilansu Srbije tokom zime nedostajaće oko 500 megavata struje na sat, zbog čega se, prema nekim izvorima, već prave planovi restrikcija.

26. august 2022, 9:14

Za sada niko od zvaničnika nije spreman da to potvrdi, ali retorika iz vrha vlasti sve je više usmjerena na pripremanje javnosti na isključenja struje tokom zime od po nekoliko sati dnevno.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović kao i poslovodstvo EPS-a donedavno su tvrdili da neće biti ograničenja potrošnje tokom zime, ali stručnjaci sumnjaju u mogućnost da se to izbjegne samo zato što smo spremni da platimo visoku cijenu. Naime, na globalnom tržištu struje neće biti dovoljno, pa čak i da imamo novac, pitanje je da li ćemo imati od koga da je kupimo.

Da će biti teškoća potvrdio je jučer i predsjednik Srbije.

“Ostaje nam sedam mjeseci i sedam dana do 31. marta. Svaki dan ćemo da gledamo i da se borimo. Do sada nismo imali isključenja, a ja vam sada kažem da će se najveće zemlje Evrope suočiti sa restrikcijama. Ne mogu još da potvrdim da hoćemo, ali borićemo se svaki dan” – kazao je Vučić.

Dodao je da sve što se zbiva u svijetu postaje nenormalno pošto se nikada nije dešavalo da, na primjer, isključenja struje najavljuju zemlje poput Velike Britanije i Finske.

“Mi plaćamo danas kao građani struju 41 evro po megavat satu, a košta nas kad uvozimo 630 evra. To nije normalno i nemoguće je izdržati” – rekao je Vučić.