GLAVNI GRAD SE GUŠI U SMEĆU: "Uprava će sudu prijaviti nezakoniti štrajk. Ovo nije igra. Ja nisam Bandić"

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević održava press konferenciju povodom posljednjih zbivanja u podružnici Čistoća Zagrebačkog holdinga.

25. januar 2023, 11:30

Foto: Anadolija

"Ono što bih jasno htio reći je da za razliku od prošle vlasti, ova vlast je u potpunosti poštivala, poštuje i namjerava poštivati kolektivni ugovor prema svim radnicima u zagrebačkom Holdingu. Prošla vlast kolektivni ugovor nije poštivala. Zbog neisplate božićnica 2017. je bila tužena i nije bilo štrajka. Mi ne samo da poštujemo kolektivni ugovor nego smo i mimo kolektivnog ugovora dali uputu Upravi da ide dodatno povećati materijalna prava, svjesni inflacije i svjesni otežanih uvjeta rada zbog novog modela i reforme koja je u tijeku da se to unaprijedi", rekao je Tomašević na početku press konferencije.

"Sindikati su se postavili da žele linearno povećanje svih plaća u Holdingu i onih u srednjem menadžmentu da im se poveća u jednakom postotku kao onima s najnižim primanjima kao što su ovi radnici što sada štrajkaju. Smatrali smo da je socijalno pravednije da se u većem postotku povećaju plaće onima koji imaju najmanje plaće, a u najmanjem postotku onima koji imaju najveće plaće. Ovim radnicima koji sada štrajkaju su plaće povećane 13 posto krajem prošle godine, a onima u srednjem menadžmentu manje od 5 posto. U prosjeku to dođe oko osam posto. Išlo se na socijalno pravednije povećanje plaća", rekao je zagrebački gradonačelnik i dodao da su i povećane božićnice.

"Radi se o višegodišnjem zanemarivanju. Naši konkretni potezi su ukidanje agencijskog rada, u potpunosti poštivanje kolektivnog ugovora, povećanje materijalnih prava čak i kad se nismo mogli dogovoriti sa sindikatima. I dalje smo u postupku mirenja oko dodatnog povećanja plaća. Vodimo socijalni dijalog i onda nam se dogodi nenajvaljeni štrajk. Nezakoniti štrajk. Ne znam kome se dogodio, kojem gradonačelniku, a spremni smo na socijalni dijalog", rezolutan je bio Tomašević.

"Ovo nije igra. Spremni smo pregovarati, ali tražimo da se vrate na posao", rekao je kasnije zagrebački gradonačelnik.

"Ne mislim dolijevati ulje na vatru. Želio bih čuti sindikate kako vide ovu situaciju. Prvi dan su rekli da nemaju veze s tim. Stoje li sindikati iza toga ili ne, ako ne stoje onda pregovaramo s krivim ljudima. Ako stoje, onda je ovo nezakoniti štrajk i trebaju snositi trošak. Ponavljam, svi se moraju ponašati razumno. Ovo što se traži je povećanje od 40 posto u odnosu na studeni. Ono što dobivaju radnici je plaća i neoporeziva primanja, to je 990 eura za komunalne radnike i oko 1200 za vozače. To je ono što njima sjedne na račun kad se izračuna plaća i neoporezive naknade od jednostrane odluke Uprave. Neki će to osjetiti tek u veljači jer je riječ o plaći za siječanj", pojasnio je Tomašević.

"Doći ću. Ja nisam Bandić koji je za svako zapošljavanje u Holdingu morao dati potpis. Ja imam 340 ustanova gradskih i 20 gradskih poduzeća. Nije poanta da upravljam sam nego Uprava i Upravna vijeća. Ako treba uključit ću se u razgovore, ali s kime da razgovaram?", kazao je Tomašević.

"Ne može biti korektan odnos ako jedan dan dođete s jednim zahtjevom, a drugi dan s 11. Ne može tako biti. Hoće li sutra bolnica Sveti Duh to napraviti i tražiti da se ispuni 100% zahtjeva. Ovo je lančana reakcija, sad se ne radi samo o Čistoći, nego o svim podružnicama", rekao je Tomašević.

"Mi smo u prvoj godini mandata morali podijeliti 700 otkaza u Holdingu. Mislite li da to radimo iz hira, da uživamo, da je to politički lagano? Recite mi je li to neka politička opcija napravila, dala otkaze 10% zaposlenih?" rekao je on

"Na vama novinarima je da istražite stoji li netko iza ovog štrajka. Ja znam da mi poštujemo kolektivni ugovor koji ranija vlast nije poštovala, i sad nama dođe do štrajka", rekao je gradonacelnik Zagreba.

"Spremni smo napraviti dodatne iskorake, ali ne možemo ići u nedogled", rekao je Tomašević.