<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

"Drveće prijateljstva" danas će biti zasađeno širom regije

Biće zasađeno 450 stabala u 9 gradova regiona – Beograd, Bor, Peć, Priština, Skoplje, Podgorica, Zenica, Sarajevo i Tirana

20. novembar 2023, 9:44

Regionalnu sadnju drveća „Drveće prijateljstva“ pokrenuo je Evropski fond za Balkan (EFB), a sprovodi je u saradnji sa lokalnim partnerima u svim zemljama regiona.

Danas u 11 časova, tokom četvrtog izdanju regionalne inicijative, istovremeno će biti zasađeno 450 stabala u 9 gradova regiona – Beograd, Bor, Peć, Priština, Skoplje, Podgorica, Zenica, Sarajevo i Tirana. Sadnja u Beogradu biće realizovana u osnovnoj školi Jovan Ristić u Borči (ul.Bela Bartok 48a) u saradnji sa lokalnim partnerima iz Udruženja Krokodil.

Ova regionalno koordinirana sadnja prerasla je u tradicionalnu aktivnost i služi kao primjer regionalne solidarnosti u pogledu svijesti o zagađenju vazduha, zemljišta i vode kao zajedničkih probleme regiona.

Cilj ove zajedničke sadnje jeste da se pokaže da je preuzimanjem individualne odgovornosti i upozoravanjem javnosti na ozbiljnost zagađenja vazduha i klimatskih promjena moguće napraviti razliku na lokalnom i regionalnom nivou.

„Našom akcijom „Drvo prijateljstva“ prvenstveno želimo da pokažemo kako regionalna solidarnost može da izgleda u praksi. Drago nam je što smo uspeli da uključimo lokalne partnere i da svake godine uvećavamo ovu mrežu partnera. Gradovi našeg regiona se više puta nalaze na listi najzagađenijih gradova sveta i važno je preduzeti zajedničke i konkretne korake da se ovaj trend ne nastavi. Sadnja drveća je jedno od najjednostavnijih među njima“, objašnjava Aleksandra Tomanić, izvršna direktorka EFB.

Zemlje zapadnog Balkana imaju najlošiji kvalitet vazduha u Evropi. Građani Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Srbije i Severne Makedonije podjednako su izloženi zagađivačima vazduha.

 Sadnja „Drveća prijateljstva“ predstavlja primjer regionalne saradnje i zajedničkih napora da se podigne svijest o jednom od gorući problem u regionu – zagađenje vazduha kao direktan uzrok mnogih bolesti, zdravstvenih problema i uzrok hiljada prevremenih smrti u Srbiji, ali i u ostalim zemljama regiona.

U akciji podizanja svijesti oko ovih gorućih problema, Evropski fond za Balkan ove godine je sarađivao sa Eko Forumom iz Zenice, Fondacijom za razvoj i demokratiju iz Sarajeva, Institutom za teritorijalno upravljanje životnom sredinom iz Tirane, Let's Do It iz Peći, Air Care iz Skoplja, KOD-om iz Podgorice, Udruženjem Krokodil iz Beograda i Udruženjem za razvoj Grada iz Bora.