<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dodik i Mandić u Podgorici: "Ko uvažava BiH, ne može je uvažavati bez Republike Srpske"

27. februar 2024, 1:51

Mandić je nakon sastanka, na konferenciji za medije kazao da mu je velika čast što je primio predsjednika BiH entiteteta Republika Srpska.

Mandić je istakao da su Nova, čiji je on predsjednik,  i SNSD sestrisnke stranke koje podržava srpski narod, te da su odnosi „najolji mogući“.

Mandić je rekao i da  "ko uvažava BiH, ne može je uvažavati bez Republike Srpske.

"Mi uvažavamo RS jer BiH nema bez nje. To je odlučio Dejton i to podržava cijeli razuman svijet. Ko osporava prava Srba u BiH, taj osporava prava Srba", naveo je Mandić. 

Pojašnjavajući teme o kojima je razgovarano, Mandić je rekao da su govorili o ekonomiji, Hidroelektrani Buk Bijela i potencijalima Bilečkoj jezera.Istakao je da vjeruje da  će Crna Gora biti prva koja će se priključiti EU.

"A  prvi koji nas podržavaju na tom putu su RS i BiH", kazao je predsjednik crnogorskog parlamenta.

Mandić je kazao i da je spreman da na isti način razgovara sa svim političarima iz regiona, kako bi pozicija Crne Gore bila uvažena.

Dodik se zahvalio na gostoprimstvu i rekao da podržava crnogorski put ka EU. -RS nije remetilački faktor, ona čini BiH i mi uvažavamo ustavni poredak BiH, Sve sto su radili visoki predstavnici danas je neprihvatljivo i to nije evropski put - rekao je Dodik.Kzao je i da poštuje status Crne Gore.

"NATO je za nas neprihvatljiv ali poštujemo odluku Crne Gore da bide dio tog saveza. Poštujući ustavni poredak ove zemlje, došao sad da podržim Mandića  i njegovu političku strukturu", naveo je Dodik.

 Kazao je da svima želi sve najbolje ali da je njegova obaveza da se bori za ravnopravan status srpskog naroda i srpske politike. "U Crnoj Gori je dugo bila zapostavljena ta srpska politička dimenzija.  Vjerujem da može da se izgradi prihvatljivije društvo u kome će Srbi imati slobodu",  rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je Crna Gora priznala Kosovo mimo interesa Srba u Crnoj Gori. Novinarima je kazao i da je „srpski svijet“ fenomenalna ideja i niko protiv toga ne bi trebao da ima ništa.Najavio je i sastanak u Trebinju, kako bi riješili probleme koje Crna Gora ima zbog Bilećkog jezera. Kazao je da je ideja da se iz tog jezera izvlačimo voda koja bi išla do Herceg Novog. "Ranije vlasti Crne Gore, nisu imale razumjevanja za to", rekao je Dodik.