<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Blinken: Podržavamo sigurnost na Balkanu, nastavljamo podržavati EUFOR u BiH

"Jedna stvar koja nam ne treba je povratak u konflikt"

29. novembar 2023, 6:01

Foto: Buka

Danas je prvi put održan sastanak Vijeća NATO-Ukrajina na ministarskom nivou. Analizirana je dosadašnja situacija na terenu, realizacija pomoći te najava nastavka podrške Ukrajini. Sastanku je prisustvovao i američki državni sekretar Antony Blinken. Nakon sastanka, Blinken je rekao kako moraju i kako će nastaviti podržavati Ukrajinu dok se brani od agresije.

Američki državni sekretar je rekao da, kada je u pitanju pomoć Ukrajini, Amerika nije sama.

„Osigurali smo oko 7,7 milijardi dolara kao pomoć Ukrajini, naši evropski saveznici osigurali su više od 110 milijardi dolara. Ukrajina zna da imaju budućnost kao slobodna demokratska zemlja i njihov put u EU i NATO zavisi od toga kako će provoditi reforme“, dodao je.

Blinken je govorio i o situaciji na Zapadnom Balkanu.

„Jedna stvar koja nam ne treba je povratak u konflikt kada je riječ o Balkanu. NATO ima ključnu ulogu u pružanju pomoći zemaljama u regionu da ostvare napredak na putu u članstvo u EU i čuvaju pograničnu evropsku stabilnost. NATO strogo podržava sigurnost na Zapadnom Balkanu i nastaviće to da radi u budućem periodu“, rekao je Blinken na press konferenciji.

Iz Blinkenovog obraćanja može se zaključiti da su SAD odlučne u zaštiti mira na Balkanu, te da neće dozvoliti eskalaciju niti nove sukobe.

„Alijansa je odlučno odgovorila na aktere koji su pokušali da destabiliziraju situaciju na Kosovu, ranije ove godine, tako što je poslala dodatne trupe KFOR-u. Također, produbuljujemo našu saradnju sa EUFOR snagama u BiH. Ove ključne teme su bile dio razgovora tokom posljednja dva dana. Večeras idem u Skopje na konferenciju Ministarskog vijeća OSCEa, unotač ruskom flagrantom kršenju međunarodnog prava“, rekao je Blinken.