<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

PODCAST

"KUMOVI ODRIJEŠILI KESU": Bili su ovo najskuplji izbori ikada, u igri je preko milijarde konvertibilnih maraka

Tokom protekle izborne kampanje za Opšte izbore u Bosni i Hercegovine političke stranke potrošile su, prema procjeni Transparency International u BiH (TI BiH), najmanje 11,59 miliona maraka na predizborne skupove, oglašavanje na bilbordima, medijima i na Facebooku

04. novembar 2022, 4:44

U odnosu na podatke koje je TI BiH objavio 29. septembra, ovaj iznos veći je za oko 2 miliona KM, jer su sada uračunati i troškovi oglašavanja i predizbornih skupova u posljednjoj sedmici izborne kampanje.

Prema tržišnoj vrijednosti oglašavanja, najviše su potrošile Savez nezavisnih socijaldemokrata – SNSD (preko 2 miliona KM), Stranka demokratske akcije – SDA (1,74 miliona KM), Partija demokratskog progresa – PDP (943 hiljade KM) i Socijaldemokratska partija – SDP (840 hiljada KM).

Tokom praćenja predizbornih aktivnosti od 1. jula do 1. oktobra posmatrači TI BiH zabilježili su preko 2.215 slučajeva zloupotrebe javnih resursa u svrhu promocije stranaka i kandidata. Najčešći trend kao i prethodnih godina bilo je povećanje javne potrošnje pred izbore, a posmatrači TI BiH zabilježili su 1.137 slučajeva intenziviranja javnih radova pred izbore koji su objavljeni na online mapi.

Vrijednost radova koji su završeni i otvoreni pred izbore iznosi oko 284 miliona KM. Takođe, vrijednost radova koji su započeli pred izbore iznosi preko 1,2 milijarde i u najvećoj mjeri se odnosi na dvije dionice auto puta čiji je početak svečano obilježen u predizbornom periodu.

Sa Damjanom Ožegovićem, višim istraživačem i pravnim savjetnikom iz Transparency International Bosne i Hercegovine razgovarali smo o zloupotrebama tokom izbornog procesa, o finansiranju političkih partija i izborne kampanje te o tome koliko su vlasti u Bosni i hercegovini zaista otvorene za dostavljanje informacija.

Intervju pogledajte ovdje