Darinka Pejić za BUKU: Moramo se opredijeliti za život dostojan građana

Bez žena u politici nema pozitivnih promjena.

27. septembar 2022, 1:41

Darinka Pejić rođena je 1962. godine u Banjaluci. Po zanimanju je diplomirani inženjer građevinarstva, a zaposlena je u A.D."Pošte Srpske" u Banjaluci. Darinka se nalazi na listi Socijalističke partije Srpske za Narodnu skupštinu Republike Srpske.

Za portal BUKA sa Darinkom razgovaramo o njenom političkom angažmanu, političkom programu za koji se zalaže, ženama u politici i drugim temama.

Darinka, ovo nisu prvi izbori na koje izlazite kao kandidatkinja. Šta Vas je ove godine podstaklo da se nađete na listi kandidata za Narodnu skupštinu Republike Srpske?

Moje aktivno učešće u politici traje već dugi niz godina, već sam bila kandidat na listama partije kojoj sam pripadala. Upravo dosljednost i istrajnost u pokušajima donose vjeru da mi možemo aktivnim učešćem u politici, mislim na žene, da doprinesemo boljem i kvalitetnijem životu građana Republike Srpske. Dodatna mi je inspiracija da ostanem dosljedna i ovaj put na ovim izborima dobijem povjerenje građana i uđem u Narodnu skupštinu.

Recite nam nešto o programu koji nudite glasačima? Po čemu je Vaš program drugačiji od drugih kandidata?

Mi smo mlada partija, dvije i po godine od osnivanja, što upravo i jeste bio moj motiv da se pridružim ljudima koji žele da prave promjenu, koji žele da budu nova opcija za građane Republike Srpske i da se manemo starih modela i da probamo da se opredijelimo za život dostojan građana. Naš program je koncipiran tako da se obraća malom čovjeku, on se obraća svima, ali prvenstveno želimo da ukažemo na probleme porodica, da ukažemo na probleme cijelog sistema, na odlazak mladih, na loš položaj boračke populacije, na opštu lošu ekonomsku situaciju. U našem programu mi zato i nudimo neka rješenja koja su iz oblasti demografske i pronatalne politike - za svaku bebu rođenu da dobije 5.000 KM, a za bebu koja je rođena u ruralnim sredinama do 10.000 KM. To je stimulans mladim parovima. Mi ne kažemo da je to rješenje, ali to je neki motiv da su oni godinu dana finansijski obezbijeđeni.

Imamo li mi novca u Budžetu za to?

Mi kad bismo racionalno koristili novac koji je od svih građana Republike Srpske, bilo bi novca. Znam da novca ima, samo taj novac trebamo svi zajedno da koristimo i to bi bilo rješenje.

Već ste dugo u politici, šta Vas je držalo cijelo to vrijeme da istrajete u toj borbi, vjerujem da nije lako biti političarka?

Nije lako, ali je izazov. Biti žena u politici ima svoju težinu. Sad govorim sa distance od nekih 18 godina učešća u politici, stim što zadnjih deset godina mogu da kažem da je to intenzivan politički rad. Po svojoj vokaciji volim da budem humana, plemenita, solidarna i to to je jedan od mojih motiva za rad. Pomoći onima kojima je pomoć potrebna. Kako sazrijevate tako ozbiljnije doživljavate politiku, učite o politici, da se ponašate u politici. Meni je optiv bio i žena u politici. Bez žena u politici nema pozitivnih promjena. Vjerujem da su žene te koje jednim drugim senzibilitetom i jednim drugim odnosom prema životu, radu, poslu, mačinstvu, brzi prema starijim, unosi jednu drugu energiju u okruženje oko nas.

*Ovo je parcijalni dio intervjua. Cijeli intervju poslušajte u našem BUKA audio podcastu