Zločin zbog kojeg je danas uhapšeno devet osoba

Među ubijenim osobama, bilo je i maloljetnih dječaka, kao i jedna žena koja je ubijena prilikom napada na selo.

BUKA portal / 16. Septembar 2020

Foto. Novoseoci

 

Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski djelatnici SIPA na području opštine Sokolac, locirali su, identifikovali i lišili slobode devet osumnjičenih osoba.

Osumnjičeni koji su pod istragom, terete se za učestvovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu i nekadašnji su visoki dužnosnici Kriznog štaba Sokolac, vojske i policije, kao i izravni izvršitelji ubistva civila bošnjačke nacionalnosti iz sela Novoseoci, opština Sokolac, 1992. godine.

Radi se o zločinu počinjenom dana 21./22. septembra 1992. godine, kada su pripadnici VRS, izvršili napad na Novoseoce, te odvojili muškarce od žena i djece. Muškarci su nakon toga transportirani na lokaciju smetljišta na Ivan Polju, gdje su ubijeni pucanjem iz vatrenog oružja te zakopani na deponiji, dok su žene i djeca protjerani i transportovani na teritoriju Sarajeva. 

Sve žrtve, osim posmrtnih ostataka jednog ubijenog civila, otkrivene su, ekshumirane i identificirane nakon rata.

Nakon počinjenog zločina, minirana je i srušena džamija u Novoseocima, a ostaci džamije odvezeni su na smetljište i bačeni preko tijela ubijenih.

Podsjećamo, nekadašnji komandir Vojne policije Druge romanijske motorizovane brigade Vojske Republike Srpske Momčila Pajića i njegovog zamjenika Aleksu Gordića zbog sumnje da su počinili ratni zločin u Novoseocima kod Sokoca danas su uhapšeni. Oni su uhapšeni u nastavku akcije Tužilaštva BiH i SIPA koja se od jutros sprovodi na području Sokoca.

 


Buka preporuka

Društvo

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.