UKC RS se oglasio o slučaju lažne porodilje iz Banjaluke

Detalji o slučaju

Maja Isović Dobrijević / 03. August 2021

Foto: BUKA

 

Žena koja je lažirala trudnoću i porođaj najmanje četiri dana se krila u prostorijama Univerzitetskog kliničkog centra Banjaluka, a u bolnicu je ušla na osnovu drugog nalaza, potvrđeno nam je u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Iz UKC-a rekli su nam da je osoba ženskog pola je ušla u prostorije JZU Univerzitetski klinički centar Republike Srpske, objekat Maternite, na osnovu uputnice doktora porodične medicine izdate 14.7.2021. godine.

"U skladu sa važećim procedurama u našoj ustanovi, pacijentu koji uredno predoči uputnicu, omogućava se ulazak u objekte JZU UKC Republike Srpske.  Dotična osoba nije ostavljala sumnju na bilo kakvu zloupotrebu, kretala se uglavnom u zajedničkim prostorijama poput hodnika, toaleta i čekaonica, obučena u pidžamu. S obzirom na to da su u objektu Maternite  smještene Klinika za ginekologiju i akušerstvo, Centar za dojku, Klinika za dječiju hirurgiju i Klinika za dječije bolesti , dotična je vješto prikrivala činjenicu da nije hospitalizovana u UKC RS", rekli su za BUKU iz UKC-a.

Dodaju da je 18. 7. 2021. godine po saznanju da dotična osoba uopšte nije hospitalizovana u ovoj ustanovi, obavještena je Policijska stanica Lauš.

"Policijski službenici su identifikovali osobu i udaljili je iz prostorija UKC Republike Srpske, bez dalje istrage jer nije postojalo kršenje javnog reda i mira", pojašnjavaju.

Dodaju da je 23. jula Gradska uprava Grada Banjaluka na osnovu očigledno sumnjive prijave rođenja djetata upućene putem elektronske pošte tražila popunjavanje zvanične prijave o rođenju djeteta.

"S obzirom da dijete nije rođeno i na postojanje sumnje na izvršenje kirivičnog djela, UKC Republike Srpske je obavijestio Policijsku stanicu Lauš i nadležno tužilaštvo koje je preuzelo slučaj na dalje postupanje", ističu.

Ističu da su mjere bezbjednosti u UKC Republike Srpske tokom ovih dešavanja podignute na viši nivo.

Podsjetimo da je žena iz Banjaluke mjesecima lagala supruga da je trudna, a zatim je otišla u UKC i slagala ga da se porodila.

Cijeli slučaj je otkriven kada je suprug pokušao da prijavi dijete u Gradskoj upravi Banjaluka.

 

 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.