U ovom selu je zabranjeno pušenje i ne možete da uđete ako niste na listi čekanja FOTO

SELO

Idilično planinsko selo koje broj 1.600 stanovnika je toliko postalo popularno među turistima širom sveta da su vlasti morale da ograniče posete i uvedu liste za čekanje

19. decembar 2021, 1:02

 

Širakava, tradicionalno uređeno selo smešteno u Japanskim Alpima, popularno je širom sveta zbog idile koju stvaraju karaksteristične kuće s kosim krovovima.

Ušuškano između visokih planina i gustih šuma u središnjem Japanu, osim po lepo prirodi, ovo selo je karakteristično po tradicionalnim kućama, koje se nazivaju gassho-zukuri, a prepoznatljive su po slamenim krovovima koji podsećaju na ruke sklopljene u molitvi.

Svakih dvadeset godina potrebno je zameniti slamu na krovovima pa nije neuobičajeno videti Japance kako imaju pune ruke posla kako bi kuće izdržale hladne zime s puno padavina.

 

 

Poseban prizor kuće stvaraju upravo zimi kada ih prekrije sneg, ali u proleće s trešnjama u cvatu nisu ništa manje zanimljive.

Početkom devedesetih, ovo bajkovito selo u prefekturi Gifu je dospelo na Uneskovu listu svetske kulturne baštine zbog čega je porastao broj turista.

 

 

Malu ruralnu zajednicu sa 1.600 stanovnika godišnje je znalo da poseti i 2,15 miliona turista iz svih krajeva sveta.

Međutim 2019. godine vlasti su odlučile da ograniče posete uvođenjem lista čekanja za turiste, a naredne godine Širakava je ponovo probudila zanimanje kada se našla na holandskoj listi najodrživijih destinacija na svetu.

 

 

Osim života u skladu s prirodom i izbegavanja masovnog turizma Holanđani su pohvalili stroge mere zaštite od požara u japanskom selu. Kako se drvene kuće sa slamenim krovovima osetljive na vatru stanovnici rutinski obilaze selo i nekoliko puta dnevno u toplijim danima kako bi se osigurali od požara.

Kada je 2019. godine izbio požar u jednoj od kuća svi su meštani požurili u pomoć vatrogascima kako bi obranili selo od vatre. Osim toga, u selu je zabranjeno pušenje kako bi se sprečile nezgode.

Od početka 2021. godine, opštinske vlasti, uključujući vladu prefekture Gifu poduzimaju stroge mere kako bi zaštitile meštane od pandemije, pa se turistima pre posete preporučuje da se upoznaju sa zabranama i pravilima.