U Mostaru Hrvati najavili protest protiv izbora Komšića

U Mostaru je za večeras na društevnim mrežama najavljen protest Hrvata protiv izbora Željka Komšića na mjesto hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Srna / 09. Oktobar 2018

 Kao organizator protestne šetnje navedena je "hrvatska mladost".

 

Hrvati su pozvani da se okupe u 18.00 časova kod Sveučilišta i da prošetaju do Kancelarije hrvatskog člana Predsjedništva BiH u Mostaru, gdje će upaliti svijeće i iskazati svoje nezadovoljstvo.

 

U protestnom pozivu se napominje da se očekuje opšta mobilizacija svih organizacija kako bi iz Mostara otišla dostojanstvena poruka u svijet o preglasavanju Hrvata.

 

"Hrvatice i Hrvati, vrijeme je da se reaguje na ponovljeno gaženje demokratije u vidu preglasavanja Hrvata i izbora za hrvatskog člana Predsjedništva osobe koja je izabrana bošnjačkim glasovima. Neka plamen svijeća koje budu gorjele pokaže da demokratija u BiH ne postoji, ali neka još snažnije pokaže da smo još tu i da nećemo prihvatiti rušenje političke volje hrvatskog naroda", navodi se u pozivu.

 

Kandidat DF-a Željko Komšić izabran je po treći put za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, osvojivši na proteklim opštim izborima u BiH više od 190.000 glasova i pobijedivši kandidata HDZ-a BiH Dragana Čovića, koji je dobio podršku oko 130.000 birača.


Buka preporuka

Izbori u BiH

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.