Tim Roth dobitnik nagrade Počasno Srce Sarajeva

Britanski glumac Tim Roth primiti će nagradu Počasno Srce Sarajeva za svoj izniman doprinos filmskoj umjetnosti.

BUKA portal / 19. August 2019

Foto: SFF

 

Nagrada će mu biti uručena na ceremoniji koja će se održati 20. augusta u 20:30 u Ljetnom kinu Raiffeisen. Roth će prethodno prošetati Crvenim tepihom Sarajevo Film Festivala, a ranije istog dana, u 18:00, održati će Masterclass u kinu Meeting Point.
 
Tim Roth je rođen u Londonu, a trenutno prebiva u Los Angelesu. Izgradio je karijeru igrajući nezaboravne likove u nizu nezavisnih filmova. Kako je od najranijih dana posvećen umjetnosti, Roth je proveo mladost pokušavajući postati kipar i slikar. Međutim, kada se iz šale prijavio na audiciju za jednu srednjoškolsku predstavu i dobio ulogu, otkrio je da istinski voli glumu. Po završetku srednje škole upisuje dramske studije u Londonu.
 
Počeo je graditi karijeru u pozorištu, a svoju prvu filmsku ulogu ostvario je u kontroverznom TV filmu MADE IN BRITAIN koji je osvojio nagradu Prix Italia. Odmah nakon toga dobija jednu od glavnih uloga u filmu Mikea Leigha U MEĐUVREMENU. Roth je nastavio nizati uspjehe ostvarivši uloge u više od petnaest filmova i TV drama uključujući ulogu u filmu META Stephena Frearsa, za koju je osvojio Nagradu Standarda za najboljeg debitanta, kao i uloge u filmovima KUHAR, LOPOV, NJEGOVA ŽENA I NJEN LJUBAVNIK Petera Greenawaya, ROSENCRATZ I GUILDENSTERN SU MRTVI Toma Stopparda i VINCENT I THEO Roberta Altmana u kojem je glumio Vincenta Van Gogha.
 
Tim je odrastao uz američke filmove poput TAKSISTE i ULICA ZLA, te je oduvijek sanjao o odlasku u Sjedinjene Države, zbog čega je bez oklijevanja prihvatio poziv da u Sjedinjenim Državama promoviše film VINCENT I THEO. Nedugo potom trajno se seli u Sjedinjene Američke Države gdje nastavlja igrati u nezavisnim filmovima.
 
Svjetsku slavu stekao je ulogama u filmovima Quentina Tarantina PSI IZ REZERVOARA i PAKLENI ŠUND, koji je osvojio nagrade Zlatni globus i Oscar za najbolji originalni scenarij. Zbog njegove uloga u filmu ROB ROY slavljen je kao jedan od najboljih filmskih negativaca u istoriji, a ona mu je donijela i nominacije za nagrade Zlatni globus i Oskar za najboljeg sporednog glumca.
 
Igrao je i u filmovima SRCE TAME, MALA ODESSA, ČETIRI SOBE, SVI KAŽU VOLIM TE, KAOS, LEGENDA O PIJANISTU, ISKUPLJENJE, FUNNY GAMES, NEVJEROVATNI HULK i mnogim drugim.
 
U skorije vrijeme igrao je u filmu SLOMLJENA – koji je 2012. osvojio nagradu BIFA za najbolji britanski nezavisni film, a Timu je donijeo nominaciju za nagradu za najboljeg glumca. Film ČOVJEK KAD JE NAJTEŽE je nominovan za nagradu Independent Spirit za najbolji film, dok je Roth nominovan za istu nagradu u kategoriji najbolji glavni glumac. Igrao je i u filmu 600 MILJA, koji je predstavljao je Meksiko u konkurenciji za nagradu Oscar za najbolji film na stranom jeziku 2015. Odigrao je jednu od glavnih uloga u osmom filmu Quentina Tarantina MRSKA OSMORKA.
 
Debitirao je kao reditelj sa fascinantnim filmom RATNA ZONA, zasnovanim na knjizi Alexandera Stuarta, za koji je dobio izvanredne kritike. U filmu je jednu od glavnih uloga odigrao Ray Winstone, a premijerno je prikazan 1999. na Filmskom festivalu Sundance, a potom i na festivalima u Cannesu i Torontu.
 
Roth je igrao i u seriji LAŽI MI, koju su Imagine Entertainment i Brian Grazer producirali za Fox. U seriji je igrao vrhunskog naučnika i pionira istraživanja u području detekcije laži. Također je ostvario ulogu u seriji od tri dijela, KLONDIKE, inače prvoj seriji kanala Discovery, čij je izvršni producent Ridley Scott, u BBC-jevoj dramskoj seriji od tri dijela TAJNA KUĆE NA BROJU 10, u kojoj je igrao ozloglašenog serijskog ubojicu Johna Christieja, te u BBC-jevom TV filmu REG, koji je nominovan za Međunarodni Emmy.
 
Trenutno igra u seriji METALNA ZVIJEZDA televizijskog kanala Sky Atlantic, koja je trenutno u svojoj trećoj sezoni. Nedavno je ostvario ulogu u igranom filmu LUCE, u kojem je nastupio uz Naomi Watts i Octaviju Spencer.
 
Uz Clivea Owena odigrao je jednu od glavnih uloga u filmu PJESMA OD IMENA u produkciji Sony Pictures Classics, koji će premijerno biti prikazan na Torino Film Festivalu u septembru ove godine.

Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.