<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Stanje u državi ih otjeralo iz BiH i već dvije godine žive američki san: “Nevjerovatna je lakoća življenja ovdje”

VIDEO

“Sve što sam imao u par kofera stade, Zbogom zemljo moja ...”

17. oktobar 2019, 6:12

 

Svake godine, sve više građana napušta Bosnu i Hercegovinu, sa nadom da će negdje drugdje imati život dostojan čovjeka. Na taj korak se odlučio i Branko Kukavica sa porodicom prije dvije i po godine. Otišao je put Sjedinjenih Američkih Država iako je imao posao u Banjaluci, radio je na RTRS-u, a bavio se privatno i fotografijom. Posao je imala i njegova supruga, ali želja da odu i pruže sebi i kćerki jedan “normalniji” život bila je jača od svega. 

Tog maja 2017. godine Branko je na društvenim mrežama objavio video uz poruku “Sve što sam imao u par kofera stade, Zbogom zemljo moja ...”

Za samo par dana video je imao na hiljade pregleda i na stotine komentara podrške.

 

Trenutna adresa porodice Kukavica je Atlantic City, New Jersey. I Branko i Dijana rade, na posao su čekali tek nešto duže od mjesec dana. 

Za odlazak je bilo više razloga, kaže Branko za Buku, počev od ekonomske, pa preko političke i socijalne situacije u zemlji, ali i konstantne ratne retorike.

Kada su ga izvukli na lutriji za zelenu kartu, više nije bilo dvoumljenja da li otići ili ostati. 

Žive li američki san, čime se bave, koliko je vremena trebalo da se snađu, šta im se dopada, a šta ne pogledajte u videu ispod.

 

 

 

Napomenimo da se Branko i dalje bavi fotografijom, a njegove radove nastale u SAD, građani Novog Grada imali su priliku pogledati u avgustu ove godine u sklopu festivala ArtNovum. 
Na kraju se naš sagovornik zahvalio svima koji su mu dali podršku kada je donio odluku da napusti BiH- prije svega svojoj porodici i bratu Gojku, ali i prijateljima i osoblju američke ambasade u Sarajevu koji su bili izuzetno korektni prilikom intervjua.