Stanivuković o novim parkovima, zelenim oazama u naseljima i promjenama u centru Banjaluke

BANJALUKA

Danas počinju radovi na izgradnji nove/stare fontane u parku Mladen Stojanović.

10. maj 2021, 1:52

 

Fontana po uzoru na onu koja je nekada bila u Parku "Petar Kočić" za malo više od mjesec dana osvanuće u parku Mladen Stojanović. Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković danas je najavio i nove zelene oaze, ali i promjene u centru Banjaluke.

 

 

„Primijetno je da Banjalučani imaju nostalgiju prema tom simbolu Banjaluke. Smatramo da sa ovom fontanom možemo dodatno uljepšati Park "Mladen Stojanović". Ovim nastavljamo našu inicijativu uređenja postojećih parkova i pravljenje novih parkova. Mi želimo da i dalje uređujemo Park Mladen Stojanović i praviće se jedna nova pješačka staza sa fontanom u sredini. Juče smo imali otvaranje prvog početnog izletišta u najvećem gradskom parku. U ovoj fazi raspisujemo javni poziv i pripremili smo 300.000 KM za to, a do kraja godine očekujemo oko 1 milion ulaganja u najveći gradski park“, rekao je Stanivuković.

Stanivuković je rekao da je rad na novoj fontani izazovan, a prvo kreće zemljani dio radova, dok se paralelno sa tim i sama kupola fontane već modifikuje.

 

Dodao je da se krenulo i sa radovima u parku u naselju Rosulje, a park u Rosuljama i fontana u Parku Mladen Stojanović su donacije firmi. Ističe da se radovi u parku u Rosuljama već odvijaju, sade se sadnice i česma koja će biti tamo. Dio gdje će taj park biti je uz tranzit, kod semafora u Rosuljama, a u blizini je i vrtić.

„Ideja je da se na desetine neiskorištenih površina u Banjaluci naprave zelene oaze, između zgrada, to mi želimo da oplemenimo u igrališta i parkove, da se na većoj površini naprave staze, igračke za djecu, fontane. Svaki taj skver nosiće naziv, možda po nekom čovjeku koji je obilježio Banjaluku ili po nekom apstraktnom pojmu kao što je sloboda, pravda, ljubav ili slično. Naša je inicijativa, a u toj priči učestvuju privatne kompanije i preduzetne porodice“, rekao je Stanivuković.

Gradonačelnik Banjaluke najavio je promjene kada je u pitanju centar grada.

„Sada kada gledamo ovu prelijepu aleju koja se kreće od Gradske uprave do Malte, pa se vraća od Osnovne škole "Aleksa Šantić" do dijela Parka "Petar Kočić", razmatramo i radimo studiju o saobraćaju u jednom smjeru kako bismo na ovom dijelu izgradili biciklističke staze, kako bismo imali posebnu traku za autobuse i taksiste, ali i rasteretili saobraćaj. Sve su to intenzivne pripreme na potpunom oblikovanju novog izgleda grada. Od Gradske uprave prema pekari Manji planiramo napraviti biciklističke staze, a novi parking sadržaj kod lokaliteta Paskuline ciglane. A Krašov parking je potencijalna lokacija za novi trg“, rekao je Stanivuković danas.

 

Kada je u pitanju centar grada ,pored najave trga na parkingu kod Kraša, postoji i intenzivan slučaj kod kina Kozare, gdje pokušavaju naći balans.

„Tamo ćemo graditi jedan park među tim zgradama gdje će imati lijep sadržaj. Imamo atomsko sklonište, a naša procjena je da nam treba preko 215.000 KM da i tamo napravimo jedno igralište i sve to ove godine planiramo da pokrenemo da se neke stvari od toga završe. Sam centar grada dobiće jedan potpuno drugačiji ambijent“, istakao je Stanivuković.

 

Mladen Šukalo iz Turističke organizacije grada Banjaluka rekao je da je ova fontana jedan od simbola Banjaluke.

„Veoma mi je drago čuti, a vjerujem i većini naših sugrađana, sudeći po inicijativama od udruženja građana i pojedinaca iz dijaspore. Dočekali smo i taj dan da trebaju da počnu radove kada će nova fontana na novoj lokaciji dobiti stari sjaj“, rekao je Šukalo.