Šolc će biti kancelar, dogovoreno formiranje njemačke vlade

NJEMAČKA

Tri vodeće partije u Nemačkoj - Socijaldemokrate (SPD), Zeleni i Liberali (FDP), potpisali su dogovor o formiranju tropartijske vlade, na čijem će čelu biti lider SPD-a Olaf Šolc.

24. novembar 2021

 

„Semafor je upaljen“, rekao je Šolc, čime je zvanično otpočela procedura formiranja prve postmerkelovske vlade.

Nemačka će dobiti takozvanu „semafor“ koaliciju, koju će činiti SPD, FDP i Zeleni. Stranke su dogovorile i raspodelu ministarstava, koja pokazuje da će socijaldemokrate dobiti kancelara i šest ministarskih fotelja, Zeleni pet, a Liberali četiri.

Stranka Olafa Šolca dobiće kancelarsku poziciju, kao i članove kabineta predvodnika vlade. Pored toga, socijaldemokrate dobijaju i ministarstvo odbrane, ministarstvo građevinarstva, ministarstvo za rad i socijalna pitanja, ministarstvo zdravlja i ministarstvo za ekonomski saradnju.

Zeleni će biti na čelu ministarstva ekonomije i klime, ministarstva spoljnih poslova, ministarstva porodice, ministarstva poljoprivrede i ministarstva životne sredine. Liberalima je povereno vođstvo nad ministarstvom finansija, ministarstvom pravde, ministarstvom saobraćaja i ministarstvom prosvete i istraživanja.

Završna sednica koalicionih pregovora počela je jutros, a sada je dogovor finalizovan. Stranke su najavile da će Šolc predstaviti sporazum zajedno sa šefovima SPD-a i liderima Zelenih i FDP-a.

Dogovor će biti stavljen na razmatranje širim partijama, pri čemu Zeleni planiraju da konsultuju sve svoje članove, dok je SPD već zakazao vanrednu partijsku konferenciju za 4. decembar, na kojoj će odlučiti da li će prihvatiti koalicioni sporazum. FDP planira da uradi isto na svojoj partijskoj konferenciji 5. decembra.

Ukoliko sve stranke to odobre, Šolc će biti izabran za kancelara u nedelji koja počinje 6. decembra, držeći se planiranog vremenskog okvira stranaka.