Šokantni snimci sa granica BiH i Hrvatske uznemirili javnost: "Ovo je nedopustivo". Pokrenuta istraga

Desk

U srijedu su objavljeni videosnimci na kojima se vide muškarci s fantomkama na glavi kako tjeraju migrante iz Hrvatske preko rukavca rijeke Korane na teritoriju Bosne i Hercegovine., udarajući ih palicama...

07. oktobar 2021, 1:58

 

U srijedu su objavljeni šokantni videosnimci na kojima se vide muškarci s fantomkama na glavi kako tjeraju migrante iz Hrvatske preko rukavca rijeke Korane na teritoriju Bosne i Hercegovine, udarajući ih palicama kakve imaju pripadnici interventne policije, a neki nose i podjakne nalik na dio uniforme te jedinice.

Evropska komisija je danas izrazila zabrinutost zbog izvještaja o nasilnim vraćanjima migranata na vanjskim granicama u Grčkoj i Hrvatskoj, ističući da je to nezakonito i da se mora provesti istraga.

"Videosnimke i izvještaji o nasilnim vraćanjima na vanjskim granicama koji su juče objavljeni vrlo su zabrinjavajući. Nasilje i loše postupanje prema migrantima, tražiocima azila i izbjeglicama neprihvatljivi su te se mora provesti istraga", izjavio je portparol Komisije Adalbert Jahnz, odgovarajući na novinarski upit da komentariše najnovije izvještaje o nasilju prema migrantima.

"Evropska komisija snažno se protivi bilo kakvoj praksi nasilnog vraćanja, ističe da je to nezakonito, da nacionalne vlasti moraju provesti istragu kako bi se utvrdile činjenice i poduzeti mjere ako se utvrde da je bilo prekršaja", dodao je portparol Jahnz.

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović rekao je u četvrtak da je već pokrenuta istraga kako bi se utvrdilo što se dogodilo.

"Stručni tim danas je već na terenu i ima zadaću utvrditi što se dogodilo, tko je u tome sudjelovao i gdje se dogodilo..." izjavio je Božinović novinarima upitan za komentar snimke nasilja nad migrantima koja je u srijedu objavljena u više zemalja.

Ministar je kazao da se na ranije takve objave, pa i stranih medija, svaki put reagiralo saopštenjem u kojemu je izneseno vlastito viđenje onoga što se eventualno dogodilo.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je da je odmah sinoć nazvao ministra Božinovića da se preduzmu sve mjere u okviru ministarstva i policije i napravi opširno ispitivanje da se vidi o čemu se tu radi kako bi se mogle donositi odluke jer Hrvatska kao uređena država poštuje svoje zakone i međunarodne propise i ne žele imati bilo kakva postupanja koja bi mogla imati veze s državom a koje nisu u skladu s našim pravniim poretkom.

"Očekujem izvješće od svih nadležnih službi što se zaista događa" rekao je premijer Hrvatske

"Naravno da mi imamo zadaću kao i druge države štititi svoju granicu i zaustaviti nezakonite migracije. Pritom cijenimo ulogu hrvatske policije koja štiti granicu ovih zadnjih nekoliko godina gdje smo postali destinacija migracijskih kretanja, nerijetko orkestirranih migraciaj koje vode krijumčari", komentarisao je objavu snimaka Plenković 

Centar za mirovne studije iz Hrvatske zatražio je danas zaustavljanje nasilja i "odgovornost svih koji provode i naređuju mučenje i ilegalno protjerivanje izbjeglica" iz Hrvatske, uključujući i najviše funkcioneri u MUP-u, koji odbacuju optužbe o organizovanom nasilju nad migrantima.

Ističući da je riječ o najtežem kršenju ljudskih prava u Hrvatskoj, CMS u saopštenju traži sankcionisanje svih počinitelja te "provedbu učinkovitih i nezavisnih istraga krivičnih djela počinjenih na granicama Hrvatske". 

Zahtijevaju i "uspostavljanje transparentnog, nezavisnog i učinkovitog mehanizma nadzora postupanja policijskih službenika prema izbjeglicama i drugim migrantima".

Podsjetimo, radi se o snimcima iz juna, napravljenim za vrijeme osmomjesečnog novinarskog istraživanja u kojem je RTL-ova ekipa učestvovala s kolegama iz istraživačke novinarske mreže Lighthouse Reports iz Holandije, švicarskog SRF Rundschaua, njemačkog ARD Studia Beč, ARD Monitora, francuskog Liberationa, holandskog Pointera, Novosti i der Spiegela.

Snimci i priča o nasilju nad migrantima sinoć su objavljeni u više zemalja, a donose svjedočanstva migranata, medicinskog osoblja, istraživača, analitičara.