Slavku zbog autizma ne daju u školu, pisao je Ministarstvu: "Molim vas pustite da sa mojim drugarima budem barem mjesec dana i da sa njima idem na matursku proslavu"

RUDO

Nezapamćen slučaj kršenja prava autističnog dječaka

09. april 2019, 8:29

Mnogi već znaju priču o Slavku Mrševiću, tinejdžeru kojem je već drugu godinu uskraćeno pravo na školovanje u gradiću u kojem živi - u Rudom, a on od tada  dolazi pred školu kako bi svoje vršnjake vidio barem za vrijeme odmora.

Prošle sedmice Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske je  objavilo da poništava dan ranije donesenu odluku Školskog odbora Srednjoškolskog centra Rudo, da se Slavko Mršević, dječak sa blagim oblikom autizma, vrati u školu.

Tim povodom Slavko, je pisao resornom ministarstvu

Podsjetimo Slavko je šesnaestogodišnjak koji ima dijagnosticiran Aspergerov sindrom (visokofunkcionalni oblik poremećaja iz autističnog spektra) i koji je dospio u žižu javnosti kada se saznalo da mu je zbog ove dijagnoze onemogućen pristup Srednjoj saobraćajnoj tehničkoj školi (SŠC) u Rudom, koju je pohađao. Prema stručnim mišljenjima, Slavko je sposoban da se školuje redovnim putem, ali uz prilagođeni, inkluzivni nastavni plan i program. Umjesto toga, škola mu je zabranila da pohađa nastavu i odbila da prilagodi nastavni plan i program i metodologiju prijenosa gradiva, njegovim funkcionalnim sposobnostima i statusu.

Ovaj slučaj je krajem prošlog mjeseca dobio i sudski epilog u Osnovnom sudu u Višegradu. Sud je donio presudu po kojoj su Srednjoškolski centar Rudo i Ministarstvo prosvjete Republike Srpske prekršili zakon i prava autističnog dječaka Slavka Mrševića iz Rudog, te je naloženo njegovo vraćanje u školske klupe.