Rudari nastavljaju štrajk u svojim rudnicima: Ako njima ne treba ugalj i električna energija, ne treba ni nama

Rudari iz sedam rudnika Federacije BiH koji posluju u koncernu Elektroprivrede BiH završili su protest ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu, no, to nikako ne znači da se vraćaju na posao. 

Adem Džaferović / 24. Novembar 2021

 

Prije nego će se obratiti rudarima i saopštiti im odluku o povratku kućama, predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić ovakav slijed događaja je nagovijestio u razgovoru za BUKU. 

“Moramo analizirati sve aspekte, sutra je Dan državnosti, sinoć smo proveli jako tešku noć, ali mi imamo strateško opredjeljenje i stav svih rudnika u koncernu Federacije je da se na određeni način nastavi ta radnička i sindikalna borba za realizaciju svih zahtjeva”, kazao nam je Husić. 

Od njega smo tražili i da nam prokomentariše stavove Vlade nakon sinoćnjeg sastanka, na kojem je odlučeno da se ne mogu ispuniti svi zahtjevi, ali da se o pojedinim može razgovarati. Federalni ministar energetike Nermin Džindić je kazao kako se ne može udovoljiti zahtjevu da se uruči otkaz za sedam direktora rudnika, “jer bi nastao kolaps”. 

“Naš zahtjev je smjena direktora Elektroprivrede i smjena direktora koji su jednostarnom odlukom stavili u primjenu Pravilnik o radu i radnom učinku, tako da ostajemo pri stavu koji je usaglašen od početka. Do sada smo puno pružili socijalnom dijalogu, iskazivali razumijevanje, i ovaj put zbilja zahtjevamo realizaciju predstavljenih ciljeva, jer smo upozoravali aktere socijalnog dijaloga da se ne trebamo dovesti u situaciju koju imamo jučer i danas”, istakao je Husić. 

Osvrnuo se i na stav direktora EPBiH Admira Andelije koji je kazao da se ne može ispuniti zahtjev koji se tiče dugovanja za PIO, “jer bi to Federaciju koštalo pola milijarde maraka”. 

“I na to smo ranije upozoravali, da se to uradi u nekom kraćem periodu. Mi znamo da imamo definisanu mogućnost i način penzionisanja radnika koji stiču uslove do kraja 2021. godine za penziju, međutim, htjeli smo da vidimo malo ozbiljniji pristup tom problemu. Mi smo pružali podršku i prijedlozima Porezne uprave FBiH na osnovu kojih bi se regulisale zaostale obaveze, vezano za neuplatu doprinosa na isplaćene plate. Želimo da vidimo jedan plan i program kratkoročnog i dugoročnog načina rješavanja te problematike”, naglasio je prvi čovjek Sindikata. 

Od jutarnjih sati malo ko od rudara je bio raspoložen za razgovor, što je i razumljivo jer su noć proveli na otvorenom. Neki od njih su imali sreće da dobiju deku da se ogrnu, ali, kažu, kada spavate na otvorenom, teško će vam deka pomoći. Vidno promrzli, uglavnom su od jutra sjedili na pločniku, ili livadi i nadali se najboljem. 

Admir Dautović iz rudnika Abid Lolić kaže nam da rudari nikada neće odustati od svojih zahtjeva. 

“Ako su Vladi naši zahtjevi krupni, i za nas su njihovi zahtjevi krupni. Za 550 KM raditi, nema šanse. Na to nećemo pristati. Ne samo mi, nijedan rudnik”, poručuje Dautović. 

Ne prihvata ni opravdanja da su dugovanja velika, i da bi to puno koštalo Federaciju. 

“Što nisu to rješavali prije. Gdje su do sada bili? Ne možemo mi to riješiti. Oni trebaju rješavati. Mi ako imamo svoj dug za struju, telefon, ne platiš račun mjesec-dva, normalno je da će ti odmah isključiti.  Prema tome, žalosno je ovo da nisu do sada rješavali probleme”, jasan je on. 

Mirsad Halilović iz rudnika Stara jama iz Zenice kaže da nema više razgovora sa Vladom. 

“Mi ostajemo pri svojim zahtjevima, ono što smo im dali, to hoćemo da se ispuni. Čuli smo direktora Elektroprivrede da je dug pola milijarde, to su oni trebali rješavati. Oni su nama 11 godina dužni. Naši ljudi tuže firmu i dovode je u propast radi njihove gluposti. Elektroprivreda je bila rekla da će snositi troškove za PIO, ali to niko nije rješavao. Mi hoćemo svoje, a oni sada neka se snalaze kako će i šta će dalje”, ogorčen je Halilović. 

I on kao i njegov kolega ističe činjenicu da on kao pojeidnac ne može dugovati državi ni za struju, ni za vodu. 

“Ja ako ne platim račun jedan mjesec, odmah će mi isključiti sve, od struje do telefona. Njega ne interesuje kako i šta, on hoće svoje”, dodaje on. 

Mirsad Smajlović iz Rudnika Kreka kaže da je njegova poruka svim kolegama da ostanu istrajni u borbi. 

“Mi moramo biti istrajni. Vlastima bih poručio ovako: - ako njima trebaju rudnici, mi smo tu da radimo i radit ćemo. Ako njima nisu potrebni rudnici, nije ni meni potreban posao. Ja mogu sebi naći posao, ja ću nešto zaraditi. Imam brašna kod kuće i jest ću hljeb, a oni ako imaju uglja, neka lože i neka imaju električnu energiju, poruka je Smajlovića, koji konstatuje da su on i njegove kolege promrzli i da ne mogu više razgovarati. 

Ipak, bilo je i onih koji noć nisu proveli u Sarajevu, ali su jutros rano došli da pruže dodatnu podršku promrzlim rudarima. 

Tako je dosta njih stiglo iz Rudnika Mramor i uglavnom su nam kazali da od svojih zahtjeva neće odustati, te da će ići do kraja. 

A koliko su rudari promrzli, izmoreni od teškog rada u neuslovnim rudnicima, najbolje govori činjenica da neki od njih čak nisu mogli da se podignu ni kada je oko podneva ispred zgrade Vlade zasvirala popularna grupa Dubioza Kolektiv. Grupa koja sve generacije diže na noge i čiji su početni taktovi dizali i najumornije, jednostavno nekima nije mogla anulirati sav nakupljeni umor i razočarenje u vladajuće strukture.

Rudarima su na protestu pružali podršku i građani Sarajeva, donoseći deke i hranu.  
 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.