Robert Oroz za BUKU: Osuđujem napade na aktiviste, investitori su sve nervozniji

AUDIO

"Ovo nije prvi napada na aktiviste, samo je jedan od onih koji su bili live snimani. Mi smo navikli na napade i bahato ponašanje ali mi i ne odustajemo od borbe za rijeke", rekao je Oroz.

20. januar 2022, 11:04

 

Javna rasprava u Mostaru o Nacrtu Zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji u Federaciji BiH prekinuta je vrijeđanjem aktivistice i pravnice iz Aarhus centra u Bosni i Hercegovini.

"Predstavnik investitora Filip Kozina, inače vlasnik male hidroelektrane u Općini Prozor - Rama, u nedostatku argumenata, počeo je svoj bahati i bezobrazni nastup prema kolegici Emini Veljović, okolišnoj pravnici Aarhus centar u Bosni i Hercegovini. Ovaj gospodin Kozina, koji za sebe kaže da je po zanimanju kočijaš, nije prestajao s uvredama ni nakon molbi i upozorenja uposlenika Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije", rekli su iz Fondacije Atelje za društvene promjene - ACT i dodaju da najopštije osuđuju uvrede upućene aktivistici.

"Znamo da ste nervozni, jer su ugroženi biznisi koji donose milione maraka čistog profita privatizacijom i uništavanjem zajedničkih dobara, ali narod ove države je rekao svoj stav i malim hidroelektranama je odzvonilo! Pozivamo zakonodavnu i izvršnu vlast u Federaciji BiH i cijeloj BiH da što je moguće prije usvoji zakonska rješenja koja će zabraniti izgradnju ovih ekocidnih postrojenja na našim predivnim rijekama", ističu.

I iz Centra za životnu sredinu najoštrije su osudili jučerašnji napad i vrijeđanje pravnice iz Aarhus centra u Bosni i Hercegovini.

"Ovo je samo jedan u nizu napada kojima su ekološki aktivisti širom BiH svakodnevno izloženi zbog svog djelovanja i rada. Našoj kolegici Emini Veljović pružamo punu podršku i upozoravamo sve koji se ponašaju poput gospodina investitora da prijetnje i uvrede nikad nisu i nikad neće zaustaviti borbu za rijeke", istakli su iz Centra za životnu sredinu.

Robert Oroz, predsjednik Ekološko-humanitarne udruge Gotuša i glavni koordinator Koalicije za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine rekao je za BUKU da ovaj napad govori kako je prisutna nervoza među investitorima, jer je sve veća pažnja medija kada je ova tema u pitanju.

"Ovo nije prvi napada na aktiviste, samo je jedan od onih koji su bili live snimani. Mi smo navikli na napade i bahato ponašanje ali mi i ne odustajemo od borbe za rijeke", rekao je Oroz.

Robert je rekao da je ovim napadom javna rasprava i prekinuta, ona nije formalno završena, a aktivisti su imali dosta toga još da kažu na ovu temu što im nije bilo omogućeno.

 

Poslušajte cijeli razgovor za Robertom: