Reakcija opozicionih stranaka na raskid SNSD-a i DNS-a

Predsjednik SDS Mirko Šarović ocijenio je vrlo hrabrim potez DNS-a da izađe iz koalicije sa SNSD-om Milorada Dodika, što će se odraziti na politčkoj sceni u Republici Srpskoj.

BUKA portal / 17. Oktobar 2020

Vidjećemo kojim pravcem će oni da krenu, to je njihova odluka i oni će da odluče o tome. Moram da čestitam DNS i njihovom predsjedniku Nenadu Nešiću na tako jednoj principjelnoj odluci", kazao je Šarović u izjavi BN TV.

On naglašava da će to ostaviti snažan trag na političke događaje u Republici Srpskoj narednih dana.

"Vjerujem da je to možda nagovještaj da će institucije dobiti primat u odnosu na pojedince. Moje čestitke u svakom slučaju", kazao je Šarović.

Što se tiče saradnje SDS-a sa DNS-om, Šarović kaže da to zavisi prije svega od njih. Mi smo imali i do sada otvorena vrata za saradnju, na njima je odluka i treba im prepustiti da donesu svoje odluke. U svakom slučaju vrata SDS su im otvorena", kazao je Šarović.

"asno je da već duže vrijeme postoje mnogobrojne trzavice između vladajućih stranaka, ali činjenica je da je današnje istupanje iz koalicije od strane DNS-a dosta jaka odluka“, rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

On je dodao da će vrijeme pokazati šta će se dalje dešavati i kakve su moguće posljedice te odluke generalno na političku scenu u Republici Srpskoj i BiH.

„Iako više od dvije godine postoje javni sukobi između najdugovječnijih koalicionih partnera, SNSD i DNS, današnja odluka je do sada najkonkretniji potez koji je DNS učinio nakon brojnih poniženja koje im je priredio koalicioni partner. Mislim da je ovo pokazatelj da će se mnogo toga dešavati i mijenjati u narednom periodu“, kaže Borenović.

Kandidat za gradonačelnika Banjaluke Draško Stanivuković pozdravio je odluku Predsjedništva DNS-a da napusti vladajuću koaliciju predvođenu SNSD-om na svim nivoima, kako u Republici Srpskoj, tako i BiH, nazvavši ovo možda i najbitnijim političkim događajem kada su u pitanju ovogodišnji lokalni izbori.

Ovo je jedan vrlo važan, možda jedan od najvažnijih političkih događaja kada govorimo o ovim lokalnim izborima, koji može potpuno da preokrene stvari u pojedinim lokalnim zajednicama, a u nekim i da učvrsti prednost upravo onih kandidata koji predstavljaju promjene koje zagovaramo“, kaže Stanivuković.

On je odluku Predsjedništva DNS-a nazvao i hrabrom, dodajući da očekuje da DNS ostane dosljedan svom današnjem stavu. Ja, da ne krijem, sam srećan zbog takve jedne odluke i, ako me pitate, trebalo je ranije da dođe, s obzirom na to kakvu torturu su pojedini ljudi iz te stranke i mnogih drugih stranaka u vlasti doživljavali, a naravno i mi svi drugi građani. To je jedna mantra koja već traje dugo, dugo godina. Ovo je velika odluka. Trebate nakon skoro dvije decenije bitisanja u jednom sistemu donijeti drugačiju odluku", kazao je Stanivuković.

Prema njegovim riječima, ovo je hrabra i važna odluka DNS-a, pogotovo ako smo svjesni jednog političkog podneblja u kojem svi mi živimo, evo skoro upravo te dvije decenije.

 

 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.