Radnici Fokusa: Platite, pa štrajkujte!

Ako nekog muka natjera da protestom traži prava,onda mora i da plati. Posljednji u nizu onih koji protestuju u Banjaluci, zaposleni u dnevnim novinama „Fokus“, na opšte zaprepaštenje dobili su račun. Za dva dana moraju da plate 120 maraka policiji zato što se u parku „Mladen Stojanović“ bore za svoje mukom zarađene plate.

ATV / 22. Juni 2012

Apsurdno i smiješno! Ako nekog muka natjera da protestom traži prava,onda mora i da plati. Posljednji u nizu onih koji protestuju u Banjaluci, zaposleni u dnevnim novinama „Fokus“, na opšte zaprepaštenje dobili su račun. Za dva dana moraju da plate 120 maraka zato što se u praku „Mladen Stojanović“ bore za svoje mukom zarađene plate.

„Račun je stigao na adresu ‘Pres komerca’, mi para nemamo. Nelogično je i apsurdno da mi koji tražimo naše pare moramo platiti policiji da nas obezbjeđuje od nekoga ili da štiti Vladu od nas“, kaže Bobana Kostadinović, izvršna urednica u „Fokusu“.

Policija je u srijedu tokom okupljanja u parku bila prisutna. Juče druga slika. Policije nije bilo, iako je račun ispostavljen za dva dana. U policiji ne bježe od priznanja. Tačno je da oni koji štrajkuju moraju da plate i to deset maraka po glavi policajca. U pismenom odgovoru Centar javne bezbjednosti to pravda novom odlukom.

„U skladu sa odlukom o naplati učešća policijskih službenika na obezbjeđenju javnih skupova koju je donio MUP RS, organizator je obavezan uplatiti određeni iznos novca koji zavisi od broja angažovanih policijskih službenika na obezbjeđenju javnog skupa i vremena provedenog na objezbjeđenju. Novac se uplaćuje tako da jedan sat rada jednog policijskog službenika košta 10 KM“.

Ako se formula koja nam je poslata iz Centra javne bezbjednosti primjeni na štrajk zaposlenih u „Fokusu“, onda konačna cifra za uplatu nikako ne može da bude 120 maraka. Za rubriku „Vjerovali ili ne“ radnici tvrde da su čak dobili popust na proteste. Tako im je makar pojašnjeno.

„Dobili smo predračun za dva dana po tri sata i to 120 maraka. To je navodno neki popust zato sto tražimo plate, nemamo para, po kom cjenovniku oni to rade ja zaista ne znam. Platiti sigurno nećemo“, ističe Kostadinovićeva.

Oni koji su dolazili u Banjaluku na proteste, potvdili su nam da su predhodno morali da uplate novac. Svi oni uglavnom traže neisplaćene plate. Po toj logici svi bi trebalo da imaju popust, ako je uopšte bilo potrebe da uplaćuju novac, a pritom traže i po dvadeset neisplaćenih plata.

Radnici „Fokusa“ ostaju u parku. Koliki će račun na kraju biti, to zavisi samo od onih koji odlučuju kada će i da li će radnicima isplatiti zarađene plate.

 

 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.