<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

RADIJSKA EMISIJA BUKE: Novinarski posao u atmosferi u kojoj se novinari napadaju i premlaćuju metalnim šipkama

Svijet

„Stvorena je atmosfera u kojoj se napadaju novinari, označeni od vlasti kao neprijatelji, i premlaćuju metalnim šipkama”

22. maj 2021, 7:12

Napadi na novinare i medijske kuće nisu rijetkost u Bosni i Hercegovini. Prema statistici koju vodi Safejournalists, regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, od 2010. godine je zabilježeno 188 verbalnih i fizičkih napada na sve vrste medijskih radnika, pri čemu se sa sigurnošću može reći da ih je bilo i više, samo nisu prijavljeni. Ovo navodi Boris Lalić u svom tekstu na portalu Mediacentra.

Kako se navodi, posebno zabrinjava što su skoro trećinu tih napada poduzeli političari i ostali visoki funkcioneri državnih institucija. Takvo ponašanje, osim što je izrazito nekulturno i kao takvo neprilično predstavnicima vlasti, indikativno je i u pogledu nedozvoljenih aktivnosti, ali policija i sudstvo obično tim predmetima pristupa krajnje neprofesionalno, reklo bi se bez želje da se slučajevi riješe, tako da je najčešći epilog taj da za napade na novinare nema odgovornih lica, navodi Lolić. Nema sumnje da to bahato, a nekažnjeno ponašanje zvaničnika utiče i na građane, koji u njima, bez obzira kakvi su, vide uzorite ljude, pa se tako lakše odvaže i sami napasti novinare.

Portal BUKA prijavio je Ministarstvu unutrašnjih poslova krajem 2019. godine otvorenu prijetnju smrću, koja je stigla putem društvenih mreža, ali do dan danas nismo dobili nikakvu informaciju u vezi sa ovim slučajem.

Na novinara BN televizije i portala Gerila.info Vladimira Kovačevića pokušano je ubistvo. Kovačević je pretučen dok se vraćao sa posla. Nedugo poslije toga, polovinom septembra 2018. godine, policija je uhapsila jednog od napadača, boksera Marka Čolića. Drugi napadač, Nedeljko Dukić, predao se policiji u novembru 2019, nakon više od godinu dana bjekstva.

Čolić je u martu 2020.godine pravosnažno osuđen u Vrhovnom sudu Republike Srpske na pet godina godina zatvora zbog pokušaja ubistva Vladimira Kovačevića. U prvostepenom postupku Čolić je bio osuđen na četiri godine, ali mu je Vrhovni sud povećao kaznu. Nedeljko Dukić je u novembru 2020. godine osuđen na četiri godine zatvora.

Kovačević ističe kako mu je drago da je suđenje završeno ali je više puta naglašavao da se mora saznati ko stoji iza napada na njega.

Njega je u bolnici nakon pokušaja ubistva posjetio i Milorad Dodik, ali se Kovačević odbio s njim fotografisati te mu je poručio da i on snosi odgovornost za stvorenu atmosferu.

„Stvorena je atmosfera u kojoj se napadaju novinari, označeni od vlasti kao neprijatelji, i premlaćuju metalnim šipkama”

Ovakav jasan stav proizilazi iz činjenice da se targetiranjem medija, novinara i ostalih javnih ličnosti kreira neprijateljsko okruženje koje u krajnjim slučajevima dovodi do prijetnji smrću i fizičkim napadima.

O napadima na novinare govore kolege: Vladimir Kovačević, Almedin Šišić, Brankica Smiljanić, Bojan Trgić, Slađan Tomić i Amina Čorbo Zećo

Poslušajte najnoviju radijsku emisiju BUKE u u okviru kampanje protiv govora mržnje koju realizuje portal BUKA

 

Autor i urednik emisije: Elvir Padalović