Profesor Mašinskog fakulteta ima jedno rješenje protiv zagađenja vazduha

SRBIJA

Profesor Aleksandar Jovović sa Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu izjavio je na RTS da bi jedna od mera protiv zagađenja vazduha u Srbiji mogla da bude privremeno gašenje industrija.

18. januar 2020

 

On je, gostujući u emisiji “Četvrtkom u 9”, podsetio da se ovakva mera primenjivala i ranije u Srbiji.

“Lokalna samouprava je nekada imala veoma dobru saradnju sa industrijom. Kada bi došli ovakvi vremenski uslovi, a zagađenje raslo, zaustvaljan je rad fabrika na dan, dva, tri, pet… To je nešto što se, najnormlanije, radilo i u Zapadnoj Evropi”, rekao je profesor Jovović.

Na pitanje da li bi i šta bi građani mogli da urade sa svojim grejanjem kako bi ono emitovalo manje zagađujućih materija, s obzirom na to da su i individualna ložišta označena kao glavni zagađivači, profesor je rekao da bi građani mogli da lože peći onim za šta su one predviđene, ali da je važno i da se na tržištu nađu peći koje su prošle sve provere i standarde.

“Jer ne možete ljudima narediti da imaju pojedinačne filtere, to se nigde i ne radi. Ljudi treba da lože drvo ili ugalj za koje su peći predviđene, a nikako otpadne materijale, ne zbog dašanjeg zagađenja, već zato što će apsolutno izazvati katastrofu sami sebi, kada otpad gori na otvorenom”, rekao je on.

Profesor Aleksandar Jovović je istakao da je cena zdrvalja jako visoka, odnosno da sve studije pokazuju da, kako je rekao, zdravlje drastično skuplje košta zemlje, nego ulaganje u životnu sredinu.

Nedeljnik