Predloženo da se svima rođenim poslije 2004. zabrani kupovina duhana!

Novi Zeland je najavio paket prijedloga čiji je cilj zabrana pušenja za sljedeću generaciju i približavanje cilju postizanja nepušačke zemlje do 2025. godine.

BUKA portal / 19. April 2021

 

Planovi uključuju postepeno povećanje zakonski dozvoljenih godina za pušenja, što bi se moglo proširiti i na zabranu prodaje cigareta i duhanskih proizvoda svima rođenim poslije 2004. godine, čineći pušenje ilegalnim za tu generaciju, prenosi The Guardian.

Takođe se razmatralo značajno smanjenje nivoa nikotina dozvoljenog u duhanskim proizvodima, zabrana filtera, postavljanje minimalne cijene duhana i ograničavanje lokacija na kojima se mogu prodavati duhan i cigarete.


Pušenje uzrokuje polovinu autohtonih australijskih smrtnih slučajeva starijih od 45 godina, pokazuje studija, rekla je u četvrtak pomoćnica ministra zdravlja dr Ayesha Verrall najavljujući promjene.


- Oko 4.500 Novozelanđana svake godine umre od duhana, a mi moramo da ubrzamo napredak da bismo mogli da postignemo taj cilj. Kao i obično bez programa za kontrolu duhana nećemo tamo stići.


Prijedloge su pozdravile brojne organizacije javnog zdravstva.


- Ovaj prijedlog prevazilazi pomoć ljudima da prekinu - izjavila je izvršna direktorka Društva za rak Lucy Elwood.


Ona je primijetila i da je broj maloprodaja duhana četiri puta veći u zajednicama sa niskim prihodima, gdje je stopa pušenja bila najveća.


- Ove očigledne nepravde su razlog zašto treba da zaštitimo buduće generacije od štete duhana... Duhan je najštetniji potrošački proizvod u istoriji i treba ga postupno ukidati - rekla je Elwood.

 

 


Buka preporuka

Nauka i tehnologija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.