Potpisivanjem memoranduma CRUK i Akademija umjetnosti ozvaničili saradnju

Saradnja

BUKA portal / 28. Decembar 2021

 

Centar za razvoj i unapređivanje kinematografije Republike Srpske i Akademija umjetnosti u Banjoj Luci  ozvaničili su saradnju i uspostavili novi vid podrške studentima filmske i televizijske režije i produkcije, potpisivanjem memoranduma koje se održalo 27.12.2021. godine u Kamernoj sali Akademije umjetnosti.

Potpisivanje memoranduma je  proteklo uz dodjelu nagrada studentima produkcije za njihove filmove u fazi razvoja, a događaju su prisustvovali nagrađeni studenti, ministrica prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić i vršilac dužnosti direktora Centra za razvoj i unapređivanje kinematografije Republike Srpske Anja Ilić.  

“Najlogičniji i najprirodniji prvi korak u svrhu razvoja i proizvodnje filmskog umjetničkog stvaralaštva i njegovih komplementarnih djelatnosti načinjen je u pravcu uspostavljanja saradnje Akademije umjetnosti i Centra, jer su upravo studenti Filmskog i televizijskog smjera ujedno i budući korisnici Centra i aplikanti sa svojim filmskim projektima  na predstojećim Konkursima Centra”, poručila je Anja Ilić.

Žiri koji su činili predsjednik Marko Šipka te članovi Saša Hajduković i Mario Ćulum, donijeli su odluku koji studenti su dobitnici nagrada, koje će im pomoći da svoje filmove i audio-vizuelne radove podignu na viši kvalitativni i produkcijski nivo, čime će oni postati relevantni kako na filmskom tržištu, tako i na studentskim filmskim festivalima.

Prva nagrada pripala je Sari Radusinović čiji filmski projekat ima potencijal da postane generacijski film koji preispituje odnose iz prošlosti i kako oni utiču na sadašnjost glavnih likova. Drugo mjesto osvojio je Vuk Pjetlović za filmski projekat “So”, koji predstavlja značajan doprinos kulturi sjećanja na odbrambeno- otadžbinski rat u Republici Srpskoj. Treću nagradu ravnopravno su podijelili Boško Krkljaš i Stefan Tomić za projekte “Šta sanjam i šta mi se (ne) događa” i “Ista stara priča”.

Centar za razvoj i unapređivanje kinematografije će i ubuduće finansijski podržati studente koji imaju projekte u razvoju, a cilj cijele saradnje je da studenti redovno budu nagrađivani za uspješno realizovanu prethodnu fazu i pružanje podrške za dalju realizaciju.

 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.