PARADOKSALNO: Dok se opštine u RS i FBiH bore protiv poplava, u isto vrijeme vježba - o zaštiti od poplava

Desk

Operativno-taktička vježba subjekata i sistema zaštite i spasavanja "Sistem 2021" u slučaju zemljotresa i poplava, uspješno je održana na 50 lokacija u Srbiji, a učestvovale su i specijalizovane jedinice iz Republike Srpske.

05. novembar 2021

 

Riječ je o najvećoj vježbi u posljednjih 30 godina sa 8.000 učesnika, među kojima je bilo i više od 50 pripadnika Republičke uprave civilne zaštite, Helikopterskog servisa Republike Srpske, Helikopterske jedinice MUP-a Srpske, republičkog Crvenog krsta i Civilne zaštite Zvornika.

Iz Republike Srpske vježbi su prisustvovali predsjednik Vlade Radovan Višković, ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač i direktor Policije Republike Srpske Siniša Kostrešević, a iz Srbije ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

I ništa tu ne bi bilo čudno da u isto vrijeme opštine Republike Srpske i Federacije BiH ne suočavaju sa velikim poplavama i problemima nakon obilnih padavina.

Obilne padavine u mnogim opštinama u Republici Srpskoj od jutros stvaraju probleme. Vanredna situacija proglašena je u Palama i Trnovu, poplave na području Istočnog Sarajeva ugrožavaju domaćinstva i saobraćajnice, a ugroženi su objekti i most na rijeci Željeznici u opštini Istočna Ilidža.

Nevrijeme je ostavilo i ozbiljne posljedice u Kantonu Sarajevo, nakon višesatnih obilnih padavina i grmljavine.