Ovo je sadržaj izmjena Krivičnog zakonika RS

U Banjaluci je danas održana posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na čijem dnevnom redu su prijedlozi zakona o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske i o neprijemnjivanju odluke visokog predstavnika, po hitnom postupku.

BUKA portal / 30. Juli 2021

Foto: BUKA

Ovo je sadržaj izmjena Krivičnog zakonika RS:

1 - Ko javno izloži poruzi, preziru ili grubom omalovažavanju Republike Srpske, njenu zastavu, grb, amblem ili himnu, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.

2 - Ako je djelo iz stava 1. ovog člana izvršeno na način da se Republika Srpska označi kao agresorska ili genocidna tvorevina ili njeni narodi agresorskim ili genocidnim, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

3 - Ako je djelo iz stava 2. ovog člana izvršilo službeno ili odgovorno lice ili lice u institucijama vlasti ili organu koji se finansira iz javnog budžeta, kazniće se kaznom zatvora od dvije do deset godina.

4 - Ako su djela iz st. 1. do 3. ovog člana izvršena u namjeri promjene ustavnog uređenja Republike Srpske, njene teritorijalne cjelovitosti ili nezavisnosti, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od tri do petnaest godina.


Buka preporuka

Društvo

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.