Ovo je najgore što jedna majka može da uradi svojoj kćerki: Tvrdi psiholog Labkovski!

Popularni ruski psiholog, Mihail Labkovski, iza sebe ima 40 godina rada na temu psihologije porodice. Ovom prilikom je pričao o vaspitavanju kćerki i majkama koje trpe

BUKA portal / 02. Novembar 2020

 

"Statistički, u porodicama su najčešće žene žrtve. Ne sviđa mi se ideja da su žene po prirodi pasivne i požrtvovane. U stvari, postoje društveni koreni, norme, ali i roditeljske rečenice koje, bukvalo ukopavaju devojku, a kasnije ženu:

"Ti si devojka, devojke se ne svađaju".

"Čuvaj obraz, ćuti, budi iznad njega..."

"Žena mora da ume da trpi" - i ostale gluposti.

Nažalost, mnoge majke i dalje na ovaj način vaspitavaju kćerke. Ali dešava se i da majka svojoj kćerki kaže: "Budi jaka", "moraš da se zauzmeš za sebe" ili "tebe ništa ne ograničava", dok istovremeno majka živi život kao tipična žrtva.⠀

⠀Naravno, najgore što majka može da uradi svom detetu je da posle svađe sa ocem, sedne i kaže "vidi šta mi je tvoj otac uradio!"

Ovo nikako ne sme da se desi! Vaše dete ne treba da bude vaš terapeut!

⠀Inače, da se osvrnem i na popularnu frazu: "Trpim ga samo zbog dece" - Draga ženo, što više ti trpiš i tolerišeš njega, to jače formiraš žrtvu u svojoj deci!

⠀Ako želiš da uradiš nešto važno za svoje dete - ostavi tiranina!Biće bolje da deca žive u iznajmljenom stanu, na selu ili da malo trpe neimaštinu, nego da svaki dan gledaju kako im otac zlostavlja majku ili kako se roditelji svađaju.

⠀Jedan moj prijatelj voli da kaže: "Još nije sve odlučeno! Uvek možeš da počneš da živiš drugačije."

⠀Problem je glava, a ne muž, šef, ekonomska situacija ili bog zna šta! I samo ti možeš da napraviš prvi korak!"

Mihail Labkovski

 

Stil


Buka preporuka

Tema

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.