Ova srednja škola u BiH nudi 200 KM svakom ko upiše ova zanimanja

Ekonomija

JU Srednja građevinska škola Mostar od septembra nudi 200 KM svakom učeniku koji upiše jedno od tri zanatska zanimanja.

19. juni 2019, 4:52

 

Upisi u srednje škole u HNK počinju 24. juna, zbog čega su mali maturanti na mukama kako da izaberu željeno zanimanje. Ovogodišnjim završenim osnovcima u HNK prilikom upisa u predstojeću školsku 2019/2020. godinu biće ponuđene stipendije ukoliko se odluče za jedno od deficitarnih zanimanja.

 

"Prema potrebama privrede, u JU Srednjoj građevinskoj školi uveli smo tri zanimanja trećeg stepena složenosti i to:  keramičar-teracer, zidar-fasader, te dekorater zidnih površina. U dogovoru sa građevinskim kompanijama od septembra ove godine nudimo stipendiju od 200 KM mjesečno tokom čitavog školovanja svim učenicima koji se odluče za jedno od ovih  deficitarnih zanimanja" navodi se u saopštenju škole

 

Za ovaj korak smo se odlučili zato što je cijelom regionu prijeko potreban ovaj kadar. Građevinska industrija cvjeta; međutim, veliki problem građevinskim kompanijama predstavlja nedostatak kvalificirane radne snage.

Prilikom osmišljavanja i donošenja nastavnog plana i programa, uzeli smo u obzir potrebe lokalnog tržišta rada dobivene iz Službe za zapošljavanje i od privrednih subjekata. 

"Naša škola formirala je vijeće koje radi na planiranju sadržaja i programa, savjetuje školu o svim pitanjima koja se tiču obuke, te pomaže jačanju veze između škole i privrede" ističu u školi.

U BiH i drugim zemljama Balkana nastoji se implementirati dualni sistem obrazovanja koji je aktuelan u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj. Ovaj sistem podrazumijeva manji broj časova teorije, te veći broj časova praktične nastave, koja se od početka školovanja odvija u preduzećima.

 Na ovaj način osigurava se da učenici neposredno po završetku školovanja imaju zagarantovano radno mjesto u kompaniji u kojoj su obavljali praktičnu nastavu, kao i da već posjeduju sva neophodna znanja.

Stoga Mostar zajedno s Goraždom, Prijedorom i Gradiškom, a u saradnji s njemačkom organizacijom Giz, izrađuje pravilnik o praktičnoj nastavi koji će definisati prava i obaveze učenika, škola, nastavnika, roditelja i svih odgovornih u lancu obrazovanja

JU Srednja građevinska škola Mostar nastoji pratiti evropske tokove, te biti dijelom ovog dualnog sistema obrazovanja.