Osmomartovski marš u Banjaluci: Šutnja nas ne štiti (FOTO)

Osmomartovski marš održan je danas u Banjaluci, a okupljeni su šetali od Narodnog pozorišta RS do Trga Krajine.

Foto: BUKA

Osmomartovski marš organizovali su Radnička solidarnost, Centar za mlade Kvart i Oštra nula. Slogan ovogodišnjeg - devetog po redu Osmomartovskog marša je “Šutnja nas ne štiti!”, čime se na jednostavan način poručitilo da trebamo da reagujemo i glasno ukažemo na problem i potražimo pomoć kada nam je potrebna.

Milica Pralica iz Oštre nule kaže da je Osmomartovski marš u Banjaluci prvi put organizovan 2012. godine, kada je nekoliko žena iz Oštre nule, zajedno sa saradnicima i prijateljima, odlučilo da ukaže na probleme sa kojima se susreću žene u bh. društvu.

“Te 2012. godine, bilo je svega 20 osoba koje su marširale kroz Banjaluku, a obezbjeđivalo nas je 40 policajaca. Ljudi su bili prije svega zbunjeni šta se dešava u Banjaluci, neki od naših sugrađana su mislili da je u pitanju povorka ponosa. Sada, nakon osam godina organizovanja marša, mi imamo dvanaest organizacija koje učestvuju u samoj organizaciji, pojedince/ke koji žele da doprinesu organizaciji. Broj žena i muškaraca koji marširaju sa nama se povećava iz godine u godinu. Važno je napomenuti da je Osmomartovski marš dio regionalne, ali internacionalne kampanje obilježavanja Osmog marta”, kaže za BUKU Milica Pralica.

ŽENE TRPE NASILJE

Zahvaljujući osmomartovskom maršu, počelo se javno govoriti o katastrofalnom stanju u banjalučkom porodilištu i ženskim reproduktivnim pravima.

“Marš je okupio žene koje su pokrenule udruženje DRIP, zahvaljujući kome je snižena cijena epidurala, omogućeno prisustvo oca na porođaju, trudnicama omogućena posjeta porodilištu. Sada u Banjaluci imate školu za trudnice i porodilje i slično”, ističe Milica i dodaje da je tokom ovih osam godina organizovanja marša ukazivano na probleme sa kojima se žene susreću u našem patrijarhalnom društvu.

“Marširali smo za obespravljene radnice, majke, porodilje, žene koje su žrtve nasilja u porodici, ali i institucionalnog nasilja itd. i shvatili smo da je najveći problem u našem društvu upravo taj što same žene koje trpe nasilje, mobing, seksualno uznemiravanje prešućuju i trpe isto, nekad čak nisu ni svjesne svih oblika nasilja kao takvog, već ga prihvataju, jer je ono postalo društvena norma. Upravo ovogodišnjom parolom želimo ohrabriti žene da prekinu šutnju i počnu javno govoriti o nasilju koje doživljavaju svakodnevno. Želim im poručiti da nisu same u svemu tome, da proces jeste dugotrajan, ali je bitan i ako svaka od nas ne progovori o nasilju koje joj se dešava, biće još gore, jer naša šutnja nas ne štiti”, rekla je Milica.

 

Pogledajte fotografije sa današnjeg okupljanja u Banjaluci:

 

 

 

 


Buka preporuka

Ženska prava

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.