Nove pogodnosti: Njemačka će dopuštati boravak i do 6 mjeseci za traženje posla

NJEMAČKA

Uvedena je mogućnost da čak i oni koji nemaju nikakav posao zagarantiran u Njemačkoj mogu da dođu i borave u toj zemlji sa posebnom vizom i do šest mjeseci tražeći posao.

28. januar 2020, 8:21

 

Veliki broj građana regiji mogao bi iskoristiti pogodnosti novog zakona o useljavanju stručne radne snage u Njemačku. Zakon koji olakšava procedure za zapošljavanje radnika iz zemalja van Europske unije, omogućava i boravak u Njemačkoj do šest mjeseci samo za traženje posla.

Izdavačko-istraživački centar Demostat je na svojoj stranici naveo da je u Njemačkoj ukinut “rezidencijalni test rada”, odnosno da se građani regije izjednačavaju sa rezidentima EU po pravima na zapošljavanje u njemačkim kompanijama, prenosi Klix.

Po novom prijedlogu koji starta od 1. ožujka, poslodavci u Njemačkoj više neće morati dokazivati da ne mogu da nađu kvalificirane radnike u svojoj zemlji ukoliko žele zaposliti stručnjaka koji nije državljanin te zemlje.

Pojednostavljene su procedure za priznavanje diplome useljenicima iz trećih zemalja, tako da će građani regije kraće čekati na izdavanje službenih potvrda i nostrifikaciju diploma.

Uvedena je mogućnost da čak i oni koji nemaju nikakav posao zagarantiran u Njemačkoj mogu da dođu i borave u toj zemlji sa posebnom vizom i do šest mjeseci tražeći posao.

Da bi dobili takvo odobrenje, moraju ispuniti određene uvjete kao što je dokazivanje da imaju dovoljno sredstava da se izdržavaju jer neće imati pravo ni na kakav oblik socijalne pomoći.

Do sada su građani regije mogli u Njemačkoj ostati najduže tri mjeseca i to u turističkoj posjeti, iako su mnogi to koristili za rad na crno i pokušaj traženja stalnog zaposlenja.

“Četvrta promjena koja se najavljuje posebno je važna za iseljenike iz zemlja regije zato što se odnosi na smanjenje gužvi i ubrzavanje procesa za dobijanje termina u konzulatima što je do sada često predstavljalo najteži dio procesa za konačno iseljenje”, ukazao je Demostat.

Novim zakonom trebalo bi da ambasade dodjeljuju termine najduže u roku od 14 radnih dana od podnošenja zahtjeva za termin, dok bi odluka o odobrenju vize trebala da se donese u roku od tri tjedna nakon termina.

Programeri, inženjeri elektrotehnike ali i kvalificirani električari, njegovatelji i njegovateljice i zdravstveni radnici nalaze se na vrhu liste najtraženije radne snage u Njemačkoj, prema podacima Dekra akademije iz te zemlje. Procjene su da Njemačkoj trenutno nedostaje oko 1,7 milijuna industrijskih radnika, majstora i medicinskog osoblja.