<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Nezakonita privođenja i prekršajne prijave! Policija gubi sudske sporove, sve plaćaju građani

GDJE JE KRAJ

Policijska represija prema članovma grupa Pravda za Davida se pokazala nezakonitom. Ko će plaćati greške MUP-a?!

03. august 2020, 2:37

Tokom prvih šest mjeseci na području Policijske uprave Banjaluka narušavanje javnog reda i mira povećano za 232,2 odsto u odnosu na uporedni period prošle godine. 

Ove podatke su iznijeli pripadnici MUP-a prezentujući rad Policijske uprave Banjaluka. 

Zanimljivo je da se većina ovih prekršaja odnosi na kršenje propisa o ograničavanju kretanja na određenom prostoru. 

Veliki dio ovih djela koja je evidentirala policija Republike Srpske na području Banjaluke se pripisuje članovima i aktivistima grupe Pravda za Davida, koje su za gotovo svakodnevno progonili policajci u ovo vrijeme.

Stotine prijava protiv aktivista za narušavanje javnog reda i mira je ispisala banjalučka policija. Pri tome, na desetine građana je privođeno. Hapšeni su najistaknutiji članovi Pravde za Davida, simpatizeri, slučajni prolaznici pa čak i bakice koje je privodilo po 15 policajaca.

A rezultat ove svakodnevne represije su samo sudski procesi koji su doveli do dugotrajnih istraga bez rezultata, obustava istraga i sudskih procesa. 

I to sve zbog zloupotrebe policije zarad obračuna sa grupom građana. Za sada još uvijek niko nije odgovarao za takvo korištenje ovog resursa. Takođe, ovakvim postupanjem MUP.a bačena je velika ljaga na policiju RS i stvoreno ogromno nepovjerenje građana prema onima koji bi trebali da ih štite.

Da zlo bude veće, sve ovo će na kraju platiti upravo ti građani kroz mnogobrojne izgubljene presude, a kako stvari sad izgledaju, biće ih veoma mnogo. 

Do sada je policija izgubila veliki broj sudskih sporova zbog nezakonitog privođenja građana i nezakonitih pisanja prekršajnih naloga.

Prema posljednjim podacima koje imamo, samo protiv aktivista i simpatizera Pravde za Davida je policija napisala stotine prekršajnih naloga, a većina je do sad odbačena. Naravno, svi troškovi će biti plaćeni iz budžeta.

A u kojoj fazi su svi postupci koje je inicirala policija RS pisanjem prekršajnih naloga protiv aktivista Pravde za Davida pogledajte u sljedećoj tabeli:

Iz ovoga je vidljivo da su sva ona spektakularna privođenja, većinom nedužnih građana, uznemiravanja aktivista od strane policije, pritisaka i tjeranja sa javnih površina bila nepotrebna i nezakonita.
Ono što je najgore jeste da se sve to natavlja dešavati, uprkos sve većem broju sudskih potvrda da ovakvo postupanje policije je naprihvatljivo.