NEZADOVOLJSTVO RADNIKA Uz željezničare stali rudari, energetičari, pivari, medicinski radnici…

Prijete štrajkom

Tatjana Čalić / 12. Juni 2019

Željeznice RS dobile su danas podršku sindikata iz još pet preduzeća za ostvarivanje svojih zahtjeva, od kojih je najvažniji povećanje plata i potpisivanje kolektivnog ugovora, potvrdio je za Buku Zlatko Marin, predsjednik Samostalnog sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti RS.


Tako će u slučaju da dođe do izlaska na ulice, željezničare podržati rudari, zaposleni u rafineriji, Banjalučkoj pivari, ali i medicinari i mnogi drugi radnici.
 “Dobili smo podršku pet preduzeća, a tražićemo podršku od svih sindikata bez obzira na djelatnost jer ovo je borba za radnike i njihova prava, koja su već godinama na minimumu. Tražimo bezuslovno povećanje plata i od toga nećemo odustati pa makar izašli i na ulice. Održaćemo tematsku sjednica u utorak i na njoj će biti definisane konkretne aktivnosti koje planiramo poduzeti”, pojasnio je Marin.


Napomenuo je i kako unazad 10 godina plata nije povećana, već naprotiv smanjivana, te bi svakom u ovoj zemlji trebali biti logični njihovi zahtjevi -10 odsto veće plate, s tim da najveću povišicu od 12 oposto dobiju kolege, njih skoro 750, koji rade za minimalac od 450 KM.


Marin je regovao i na jučerašnju izjavu resornog ministra, Neđe Trninića o štrajku upozorenja koji je Sindikat željeznica održao u petak. Podsjetimo Trninić je rekao da je štrajk  potpuno neopravdan i da sindikalci manipulišu radnicima i gledaju svoje interese, na šta je Marin poručio : „ Ovakve izjave su nedopustive i trebaju biti sankcionisane. Kako ja to gledam svoje interesa kada kao otpravnik vozova sa preko 40 godina radnog iskustva imam platu 700 KM. Ovo je borba za prava radnika, prava na dostojanstven život i dosta nam je više psihološkog maltretiranja i tiranije zbog čega nam sada već svi masovno odlaze iz države
 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.