NAKON VIŠEČASOVNOG SASTANKA ODLUČENO Slavko se vraća u školu

BANJALUKA

Slavko bi trebao krenuti u školu ponedjeljak 15.04.2019.godine.

12. april 2019, 3:26

Mnogi već znaju priču o Slavku Mrševiću, tinejdžeru kojem je već drugu godinu uskraćeno pravo na školovanje u gradiću u kojem živi - u Rudom, a on od tada dolazi pred školu kako bi svoje vršnjake vidio barem za vrijeme odmora.

U ponedjeljak, 15.04. to će se promijeniti. 

Tako je odlučeno na sastanku koji je počeo danas u podne u Ministarstvu prosvjete i kulture i trajao  gotovo četiri časa. Sastanku su prisutvovali ministrica Natalija Trivić sa saradnicima, roditelji Slavka Mrševića, Nenad i Sanja, te Bojan Bajić, javni zastupnik dječaka koji je ovu vijest i objavio na društvenim mrežama.

Donesena je i odluka da se Slavku vrati status redovnog učenika, te da mu bude omogućeno da polaže prvi razred u avgustu, za što će biti oformljen i tim koji bi mu pomogao. To bi trebala biti ustaljena praksa do završetka Slavkovog školovanja i polaganja svakog razreda.

Podsjetimo Slavko je pisao Ministarstvu da ga vrate u školu nakon što je Ministarstvo poništilo dan ranije donesenu odluku Školskog odbora Srednjoškolskog centra Rudo, da se može vrati u školu.

Ovaj slučaj je krajem prošlog mjeseca dobio i sudski epilog u Osnovnom sudu u Višegradu. Sud je donio presudu po kojoj su Srednjoškolski centar Rudo i Ministarstvo prosvjete Republike Srpske prekršili zakon i prava autističnog dječaka Slavka Mrševića iz Rudog, te je naloženo njegovo vraćanje u školske klupe.