Najavljene nove predstave u Narodnom pozorištu RS

Najavljen je početak rada na novoj predstavi pod nazivom „Bolest“, 17. januara.

BUKA portal / 30. Decembar 2021

 

Danas je na Sceni „Petar Kočić“ Narodnog pozorišta Republike Srpske održana pres-konferencija kojoj su prisustvovali predstavnici brojnih medija. Pres-konferenciju je vodio v. d. umjetničkog direktora glumac Aleksandar Stojković koji je zahvalio prisutnima na odzivu te najavio da će na pres-konferenciji biti riječi o planovima NPRS-a do kraja sezone, tj. do kraja juna 2022. godine.

Najavljen je početak rada na novoj predstavi pod nazivom „Bolest“, 17. januara. Praizvedba komada u režiji Nikole Pejakovića planirana je 12. marta na Velikoj sceni NPRS-a, a reditelj je najavio da je okosnica predstave, čija se radnja dešava u vrijeme pandemije, bolest koja leži u svima nama.
Kako je Pejaković naveo, s obzirom na to da su u podjeli glumci s kojima je i ranije radio, koje poznaje i koji ga poznaju, nada se zanimljivom procesu rada. Glumačku podjelu ovog komada čine: Nikolina friganović, Miljka Brđanin, Danilo Kerkez i LJubiša Savanović.

O radu na novoj predstavi glumac LJubiša Savanović je rekao da u NPRS-u imamo pravo i želju da vjerujemo kako će dobiti predstavu koja će dugo živjeti na našoj sceni. Uz to je i izrazio svoje zadovoljstvo radom nove uprave Pozorišta koja je u kratkom periodu učinila mnogo za instituciju značajnu na kulturnoj mapi.

Nakon Savanovića, predstavnicima medija obratila se glumica Miljka Brđanin, koja je poručila da je riječ o savremenom komadu i društveno angažovanom tekstu te da se raduje početku rada nakon praznika.

Sljedeći projekat, koji je najavio v. d. umjetničkog direktora je rad na predstavi „Sumnjivo lice“ Branislava Nušića, a u režiji Ivana Plazibata, koji počinje 20. februara, a premijerno će biti izvedena dva mjeseca kasnije, 20. aprila.

Reditelj Plazibat je izjavio da je srećan što radi jedan komad srpske klasike te da je veliki izazov naći pozorišni život ovog komada u 21. vijeku. Uz Šekspira, Molijera i Čehova, čije je komade režirao na svoj način, Plazibat je istakao da njegovo oduševljenje Nušićem počiva na tome što je ovaj pisac hroničar neuspjeha građenja građanskog društva na našim prostorima.

U drugom dijelu pres-konferencije Aleksandar Stojković je najavio novinu koju NPRS uvodi od početka naredne godine a riječ je o planiranju tromjesečnog repertoara. Na ovaj korak se uprava Pozorišta odlučila iz više razloga od kojih je najvažniji pojednostavljenje unutrašnje organizacije.

Takođe je najavio i održavanje Teatar festa „Petar Kočić“ 2022. godine od 5. do 12. juna. Publici će biti predstavljeni pozorišni komadi koje će izbrati selektorka Slađana Zrnić, prvakinja Narodnog pozorišta Republike Srpske. Zrnić je napomenula da je konkurs otvoren od 27. 12. 2021. do 4. 4. 2022. godine i pozvala sve pozorišne kuće da učestvuju. Izrazila je nadu da će ponuditi komade sa porukom koja će odjeknuti među publikom, a da će se rukovoditi riječju snaga u svim njenim oblicima.

Predstavnicima medija se posljednja obratila v. d. direktorica Dijana Grbić obećanjem da će se nova uprava potruditi da opravda ukazano povjerenje i realizovati najavljene planove kojima je dodala i aktivnosti koje podrazumijevaju gostovanja NPRS-a u svim gradovima i opštinama Republike Srpske u nadi da će naredna godina biti bolja što se tiče epidemiološke situacije.

Sljedeća aktivnost koju je najavila Grbić je niz akcija pod radnim nazivom „Za one koji vole...“, a koja podrazumijeva olakšice pri kupovanju ulaznica kako bi bio omogućen pristup Pozorištu što većem broju naših građana.

Najavljeno je i da će od februara ponovo biti omogućene školske posjete Narodnom pozorištu Republike Srpske, čime se usađuju kulturne navike i otvaraju vrata novoj publici koja tek stasava.

Takođe će NPRS raditi i na učvršćivanju postojeće saradnje sa pozorišnim kućama u regionu, među kojima je istaknuta saradnja sa Narodnim pozorištem u Beogradu koje će već u februaru naredne godine gostovati u NPRS-u.

Najavljena je mogućnost koprodukcije, kao i učešće našeg pozorišta na festivalu „Naši dani“ u organizaciji Beogradskog dramskog pozorišta, te izvođenje nekoliko predstava BDP-a na sceni NPRS-a i drugih pozorišnih scena u septembru 2022. godine.

Grbić je najavila da se u martu naredne godine očekuje početak rada Filharmonije, dugoočekivane institucije u našem gradu, te da će već u junu biti održani prvi koncerti, na radost naše publike.


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.