<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Nada se prijavila na konkurs da bi dokazala da posao dobijaju samo učiteljice iz stranke „Ujedinjena Srpska“. Evo šta je otkrila

BANJALUKA

Dana 10.12.2020. godine, obavljen je intervju i test sa kandidatima koji ispunjavaju uslove predviđene konkursom, među kojima sam i ja.

15. decembar 2020, 8:50

 

Učiteljica Nada Vasiljević, koja od 2018. godine radi u najvećoj banjalučkoj osnovnoj školi „Branko Radičević“, prošle sedmice je u javnost iznijela detaljnu priču o tome kako se u ovoj školi dolazi do stalnog posla isključivo uz pomoć stranačke knjižice. Kako je tada ustvrdila, isto se tražilo od nje, te joj je obećan posao ako postane članica Ujedinjene Srpske.

Sada vam donosimo nastavak priče, obzirom da se pomenuta učiteljica prijavila na Javni konkurs za upražnjeno mjesto u u ovoj školi, a dva dana nakon istupa u javnost obavljen je intervju i test sa kandidatima koji ispunjavaju uslove predviđene konkursom, među kojima je i Nada Vasiljević.

I ovaj put učiteljica Vasiljević se portalu BUKA obratila pismom koje prenosimo u cjelosti: „Dana 25.11.2020. godine objavljen je Javni konkurs za popunu upražnjenog radnog mjesta na neodređeno vrijeme za profesora razredne nastave u Službenom listu „ Glas Srpske“ i na stranici CISO za Osnovnu školu „ Branko Radičević“ u Banjoj Luci.

U startu svjesna da je konkurs već  „obećan“ i „namješten“,  prijavljujem se da bih još jednom dokazala da prijem radnika određuje ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić i njena savjetnica Enea Hotić prema postignutim rezultatima koje su „stranačke“ učiteljice ostvarile u stranci „Ujedinjena Srpska“, jer je to, nažalost, presudni kriterijum koji se gleda kada se primaju radnici u radni odnos u prosvjeti.

Dana 10.12.2020. godine, obavljen je intervju i test sa kandidatima koji ispunjavaju uslove predviđene konkursom, među kojima sam i ja. Javna je tajna da kandidat koji je „nagrađen“ za popunu ovog upražnjenog radnog mjesta na neodređeno vrijeme, dobije od direktora škole Siniše Rendića unaprijed pitanja za test i intervju, kako bi pokazao/la svoju potpunu dominaciju i „sposobnost“ za prijem u radni odnos. Naravno da tu ključnu ulogu ima konkursna komisija, pa se veoma vodi računa ko su njeni članovi. Komisiju za prijem radnika su ovaj put činila tri člana: profesor razredne nastave C.D., profesor razredne nastave L. K. (član stranke „Ujedinjena Srpska“ i učiteljica koja je primljena u ovoj školi na početku školske godine 2020/2021, a na ovaj način iskazuje „zahvalnost“ kao član Komisije za prijem radnika u radni odnos ovog konkursa), profesor Srpskog jezika C. T. (takođe član stranke „Ujedinjena Srpska“).

Prilikom intervjua posebno me je zaintrigiralo pitanje: „Kako zamišljamo idealnog učitelja“? Na ovo pitanje dala sam svoje pedagoško i stručno mišljenje, koje možda nije 100% uvaženo, jer nisam dobila maksimalan broj bodova, ali smatram da sam dala tačne odgovore. Možda pravi odgovor na pitanje: „Kako zamišljamo idealnog učitelja?“, u našem kontekstu treba da glasi: „Idealan učitelj je učitelj koji je stranački podoban, poslušan i ujedinjen sa interesima ministrice prosvjete i kulture Natalije Trivić i njene savjetnice Enee Hotić“.

Na oglasnoj tabli u školi, 11.12.2020. godine, objavljena je rang lista kandidata vrijednovanih na prethodno pomenutom konkursu. Nažalost, ona potvrđuje još jedno „stranačko“ zapošljavanje, jer je prvorangirana učiteljica Nikolina Malešević, koja je pokazala svoju „maksimalnu dominantnost“ sa unaprijed detaljno naučenim odgovorima, na ovom konkursu „nagrađena“ za svoju poslušnost od strane ministrice prosvjete i kulture Natalije Trivić. Kod bodovanja intervjua i testa jasno je da se postupa i da se vodi računa da se ispoštuje „stranačka“ matematika, gdje će slikovito da bude prikazana „realnost“ današnjeg „regularnog“ zapošljavanja.

Na ovom konkursu prijavljeni su, između ostalih, i kandidati koji imaju 17 godina radnog staža. Direktor škole, Siniša Rendić je za magazin „Buka“ izjavio da ne mogu biti u istom položaju oni koji imaju 17 godina radnog staža i oni koji imaju malo radnog staža, te da se mora ispoštovati zakonska procedura. Prijemom učiteljice Nikoline Malešević, direkor škole pokazao je da je sam sebi kontradiktoran.


Iz svega prethodno navedenog, ne može se zanemariti evidentan uticaj političkih stranaka prilikom zapošljavanja kadrova u osnovnim školama. Jasno je da su kriterijumi prije svega poslušnost i odanost stranačkim interesima, dok su znanje, sposobnost prenošenja tog znanja, i odgovornost prema profesiji, potpuno marginalizovani, a posljedice toga osjećamo već danas“.

 

Podsjetimo BUKA je u ranijem tekstu kontaktirala i direktora škole Sinišu Rendića. On je u izjavi za BUKU demantovao navode učiteljice, tvrdeći da nije tražio da se učlani u stranku Ujedinjena Srpska, uz to navodeći i da ne postoji nikakav način da se bilo kome garantuje neki posao. Za sve postoji, zakonska procedura.

Enea Hotić, savjetnica u Ministarstvu obrazovanja i nauke RS je tom prilikom za BUKU rekla je da zna da se nešto dešava, ali ne i šta: "Znam o čemu se radi, ali nemam nikakav komentar, iskreno rečeno. Ministarstvo prosvjete i kulture gdje ja radim se uopšte ne petlja u rad škole, uz to Nada Vasiljević je član Ujedinjene Srpske, tako da ja uopšte ne znam o čemu se zapravo tu radi, niti bi sada o tome sa vama razgovarala telefonom. U svemu ovome jedan podatak je vrlo bitan, a to je da Vasiljević i dalje radi u školi i da se nalazi u Odboru za obrazovanje Ujedinjene Srpske. To je ono što ja znam, a ni slučajno joj nisam rekla to što tvrdi”.

Uz učiteljicu Nadu Vasiljević sve ovo vrijeme bili su učenici i roditelji. I jedni i drugi su bili jedinstveni, a roditelji su se čak i samoinicijativno organizovali, bez njenog znanja, i održali sastanak sa direktorom škole.
Potvrdila je to za BUKU majka jednog od učenika, Milica Malešević.