<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Načelnici općina/opština Doboj Jug, Petrovo i Usora zajedno obišli mjesta stradanja i odali počast svim stradalim

suživot nema alternativu

Načelnici općina/opština Doboj jug, Petrova i Usore Mirnes Tukić, Ozren Petković i Zvonimir Anđelić upriličili su u četvrtak zajedničku posjetu mjestima stradanja u Mravićima, Makljenovcu i Kaluđerici gdje su položili cvijeće i odali počast stradalima.

07. septembar 2018, 12:00

“Vidjeli smo da različita vjera i nacija ne može i ne smije biti razlog da ne obilazimo jedni druge jedni drugima budemo prijatelji. Danas smo pokazali poštovanje prema svim žrtvama,iI nastavićemo i dalje da se družimo, radimo i pokažemo svima u BiH i svijetu da se može zajedno živjeti i zajedno raditi i da ova omladina koja ovdje živi ima perspektivu. Mi koji smo na funkcijama trebamo svojim primjerom pokazati kako zajedno trebamo postupati. Učinićemo sve što je u našoj moći, nas tri načelnika, da budemo primjer i drugim općinama, u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru i svima da suživot nema alternative, da zajedno živimo, radimo i gradimo bolju BiH, kazao je načelnik Općine Doboj Jug Mirnes Tukić.

Načelnik Petrova Ozren Petković istaknuo je kako mu je drago što je ova opština dio ove priče i projekta PRO Budućnost:

“Današnja posjeta nije samo poruka građanima ove tri opštine, nego je i poruka svim građanima Bosne i Hercegovine Proveli smo dan zajedno, poklonili se žrtvama bez obzira na vjeru i naciju, jer žrtva i zločinac nemaju ni vjeru ni naciju. Pozvali smo sve ljude dobre volje da se okrenemo ka budućnosti i da gradimo budućnost u BiH , kazao je načelnik Petković.


“Današnji posjet smo iskoristili da pokažemo najhumaniju ljudsku odliku i da posjetimo tri mjesta stradanja u ove tri općine i poklonimo se žrtvama. Posjet smo iskoristili i za naše bolje međusobno upoznavanje, i mi koji mislimo ovdje živjeti trebamo nastaviti da nastavimo sa svakodnevnim životom i borbom za izgradnju ove države, da stvorimo bolji prosteritet i da nam ljudi u budućnosti ne odlaze već da se zadržavaju u našoj domovini”, kazao je načelnik Općine Usora Zvonimir Anđelić

Općine/opštine Doboj jug, Petrovo i Usora su među više od 70 članica USAID projekta PRO Budućnost koji provodi CRS koje su podržale “Platformu za mir”, dokument kreiran je u formi deklaracije iz koje proizlaze konkretne aktivnosti. U procesu kreiranja Platforme učestvovali su gradonačelnici, načelnici, vjerski službenici, žrtve rata, predstavnici nevladinog sektora (NVO), mladi, radnici u obrazovanju, kulturi i sportu, te ostali predstavnici relevantnih društvenih sfera.

Ovaj strateški dokument šalje jasnu i snažnu poruku da narodi i građani u BiH žele dugoročan i stabilan mir, kako bi mogli izgraditi bolje društvo te da se rat, ratna stradanja i sukobi nikome i nikada više na ovim prostorima neće dogoditi.