<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Na tlu Evropske unije niče nova ekonomska sila, već su stigli dvije članice

Ekonomija

Ovog januara ih nije bilo malo i u Njemačkoj koji su ostali bez riječi na najavu čelnika poljske vladajuće stranke PiS Jaroslawa Kaczynskog: zemlje srednje i istočne Europe će već u sljedećih dvadesetak godina dostići zemlje zapadne Europe

27. februar 2020, 1:12

Na čelu toga privrednog uspona bi svakako trebala biti njegova domovina, Poljska. Njena privreda raste velikom brzinom i 2040. će dostići i najbogatiju zemlju Europske unije, Njemačku, očekuje on. Neki ekonomski stručnjaci su tu ipak teško krili osmijeh: trenutno je BDP Poljske nešto preko 500 milijardi dolara, Njemačke – sedam puta više, oko 3 i pol biliona dolara, piše Deutsche Welle.

Aleksander Laszek, ekonomist iz varšavskog instituta Civil Development Forum objašnjava kontekst ove izjave poljskog stranačkog čelnika: „Do određene mjere je ova izjava tek politička retorika poljskim biračima stranke PiS uoči predsjedničkih izbora ovog maja. Cilj da se dosegne prosjek EU-a do 2033. će biti teško postići bez političkih reformi, ali s nešto sreće se može postići. Ali izjednačiti se s Njemačkom? To nije moguće."

 Ipak, 2019. je varšavska School of Economics objavila studiju po kojoj, ako Poljska uspije zadržati stopu privrednog rasta koju je imala od 1990. do 2018., da će onda doista sustići Njemačku. Profesorica te ustanove Hanna Godlewska-Majkowska obrazlaže kako je Poljska već 2015. sstigla Grčku obzirom na BDP po glavi stanovnika i da će ove godine sustići i Portugal.

Kad je Poljska prije gotovo 16 godina pristupila EU-u, bila je jedna od najsiromašnijih zemalja Unije: korigirano na kupovnu moć, BDP po glavi stanovnika je bio samo 14.800 eura godišnje i samo Letonija je bila još siromašnija. Stopa nezaposlenosti je bila 19%, prosječna mjesečna primanja tek oko 510 eura.

Od tada je privreda Poljske rasla oko 4% godišnje, više nego tri puta brže nego što je bio prosječni rast članica EU-a koji je iznosio oko 1,2%. 2004. je BDP Poljske bio tek oko 44% prosjeka u EU-u, 2018. je to već bilo 67%.