<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Muči vas spor Wi-Fi? Evo kako da riješite problem!

Wi-Fi

Jednostavno je.

15. maj 2019, 4:37

Spora bežična internetska veza može biti izvorom brojnih frustracija i nezgodnih situacija. Donosimo pregled čestih razloga zašto je vaš Wi-Fi spor i što možete poduzeti,

IP kamere, pametni uređaji, hrpa računala i smartfona... U našim domovima sve je više uređaja koji trebaju Wi-Fi mrežu i vlastitu IP adresu. Što ih je više, to će mreža biti opterećenija i sporija. Stariji uređaji s time će se sve teže nositi, ali i novijima bi to mogao biti problem, piše Tportal. 

Doseg bežične mreže i signala

Na brzinu vaše mreže u velikoj mjeri može utjecati i pozicija na koju ste postavili svoj Wi-Fi usmjerivač (router). Ti uređaji emitiraju signal na 2,4 GHz i 5 GHz. Ipak, nemojte isključiti mrežu koja počiva na 2,4 GHz, iako je sporija. Zašto? Zato što njen signal lakše prolazi kroz zidove i druge čvrste objekte. Debeli betonski zid ili pod u potpunosti će blokirati mrežu 5 GHz.

 Previše korisnika

Brzina i propusnost vaše mreže Wi-Fi su ograničeni.

Što je više korisnika na istoj mreži, to će ona biti sporija. Obratite pozornost na to za što koji uređaj koristi mrežu i kad to čini.

Stari mrežni kabeli

Prikačili ste računalo izravno na router, ali mreža je i dalje spora? Moguće je kako probleme stvaraju stari i/ili oštećeni mrežni Ethernet kabeli. Kako ćete znati koliko je kabel star? Pogledajte koji Cat broj nosi.

Cat-5 su najstariji i najsporiji kabeli koji su još u uporabi. Ograničeni su na brzinu prijenosa podataka do 100 megabita u sekundi. Cat-5e su trenutno vjerojatno najrašireniji. Podržavaju brzinu prijenosa do 1,000 Mbps. Cat-6/6a je najbrži kabel u širokoj uporabi, s brzinom do 10 gigabita u sekundi (10 tisuća Mbps).

Mrežni kabeli također znaju biti i osjetljivi. Provjerite gube li možda kontakt negdje.

Koristite li pojačivače signala (Wi-Fi ekstendere)?

Pojačivači signala korisni su kad signalom trebate pokriti veće područje ili prostor s konfiguracijom nepovoljnom za Wi-Fi signal. Ali, ujedno mogu i stvarati probleme. Razmotrite mogućnost stvaranja kućne Wi-Fi mesh mreže.

 Zagušenje Wi-Fi kanala

U gradovima, naročito u stambenim zgrada, često je više Wi-Fi mreža koje rade jedna uz drugu. Svaka od njih uzima djelić dostupnog frekvencijskog pojasa. Možete pokušati promijeniti broj kanala, iako noviji routeri mogu sami pronaći i odabrati najbolji dostupni kanal.

DNS poslužitelj vašeg dobavljača pristupa interneta je spor

Bez obzira kakav paket za pristup internetu koristite, svi redom trebaju domenski sustav imena (Domain Name System, DNS). Koriste ga svaki put kad utipkate web adresu u svoj web preglednik.

Po početnim postavkama koristite onaj koji vam nudi vaš pružatelj usluga pristupa internetu, ali on može biti spor i nepouzdan. Pokušajte s nekim drugim.

Guši li vaš Wi-Fi vaš pružatelj usluga pristupa internetu?

Ovaj scenarij nije naročito izgledan ako ne koristite pristup internetu naročito intenzivno, ali moguće je kako će vaš pružatelj usluga pristupa internetu usporiti brzinu vaše mreže ako otkrije korištenje aplikacija za dijeljenje podataka ili ako dosegnete određenu razinu potrošnje. To možete ustanoviti s više uzastopnih provjera brzine.

Ako je doista problem u tome, nemate puno opcija na raspolaganju. Možete promijeniti pružatelja usluge ili pak smanjiti aktivnosti koje su dovele do problema. 

Problematični uređaji

Moguće je kako je za sporu vezu kriv uređaj koji ne funkcionira kako bi trebao.

Pokušajte redom odspajati uređaje sve dok ne pronađete onaj koji usporava mrežu.