Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske iznio nove podatke o trostrukom ubistvu u Splitu

Region

Županijski državni odvjetnik jutros bi trebao ispitati 25-godišnjeg Filipa Zavadlava, koji je u subotu poslijepodne u središtu Splita kalašnjikovom usmrtio trojicu muškaraca, javlja Index.hr

13. januar 2020

Splitska policija je protiv njega podnijela kaznenu prijavu zbog trostrukog ubojstva i općeopasne radnje na štetu četiri osobe. Nakon završenog kriminalističkog istraživanja, Zavadlav je sinoć predan pritvorskom nadzorniku.

Ministar policije Davor Božinović iznio je neke nove detalje na jutrošnjoj presici, prenosi Index 

Božinović otkrio nove detalje

"U kontaktu sam s glavnim ravnateljem policije, nisam ni u jednom trenutku posumnjao da će policija brzo pronaći počinitelja. Najvažnije je vratiti sigurnost na ulice Splita, jasno je da se strah javio i da je dio tog raspoloženja prisutan i dalje. Imam puno povjerenje u stručnost i efikasnost hrvatske policije, učinit ćemo sve da bismo percepciju sigurnosti podignemo", rekao je Božinović.

Božinovića su novinari prvo pitali za pojašnjenje činjenice da je splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara prije policije objavio da je ubojica uhićen.

"Ja sam vidio današnje obraćanje u medijima, ali vidio sam i reakciju policije koja je rekla da mu nije dala informaciju"., rekao je Božinović. 

Božinoviću je postavljeno pitanje je li on Opari dao tu informaciju. 

"Ja mu nisam mogao dati tu informaciju. Kada sam se ja čuo s njime ta osoba još nije bila uhićena", odgovorio je Božinović. 

"Vidite to je sad stvar kriminalističkog istraživanja koje će pokazati sve što je tko znao. Policija je reagirala vrlo profesionalno i promptno, reagirala je na sve dojave i koristila sva tehnička sredstva koja se koriste u tim situacijama. Vrlo je brzo privela osobu koja se dovodi u vezu s počinjenjem djela. Želimo ukazati da je policija i u ovom slučaju radila profesionalno, ona nije imala nikakva saznanja koja bi dovela u vezu počinitelja s poginulima. Oni su bili poznati policiji, ali nije bilo informacije da su međuosobno povezani", rekao je Božinović.

Kazao je kako ne može prihvatiti tezu da policija ne radi svoj posao jer su prijavljene brojne osobe zbog kaznenih djela vezano uz droge. Lopticu je prebacio na pravosuđe rekavši kako policija ne zna koliko je tih osoba pušteno. 

Na pitanje o tome kako je moguće da se na snimci vidi da ubojica nakon ubojstva šeta Splitom s automatskom puškom kao da se ništa nije dogodilo, rekao je da "ta snimka nije ni prvi ni jedini trag po kojem je policija postupala. 

Kazao je kako je puška pronađena u kontejneru nekoliko stotina metara od ubojstva.