Macron pozvao ambasadore da se više posvete Zapadnom Balkanu

Francuski predsjednik Emmanuel Macron zatražio je od francuskih ambasadora u svijetu da se ponovo geografski uključe u događanja na Zapadnom Balkanu, pomenuvši kao konkretan primjer Srbiju, prenosi RTS.

Srna / 30. August 2019

Macron je u govoru na tradicionalnoj ambasadorskoj konferenciji, koji je objavljen na sajtu Predsjedništva Francuske, istakao da Pariz mora ponovo da investira u zemlje koje Francusku istinski vole, kako ne bi dozvolio da druge evropske sile "igraju igru na mjestu Francuske".

"U protivnom će o Zapadnom Balkanu odlučivati SAD, Rusija i Turska. Ovdje isto i Njemačka ima svojih zamisli, i moram da kažem da su one mnogo efikasnije i više strateške nego naše", naveo je, između ostalog, francuski predsjednik.

On je podsjetio da je u julu posjetio Srbiju i da je primijetio da su u zemljama u kojima Pariz manje investira, predstavnici Francuske dočekivani sjajno.

"Da bismo imali evropsku strategiju, moramo razmišljati o granicama Evrope", poručio je Macron ambasadorima.

Francuski predsjednik je dan poslije samita G-7 u Bijaricu pozvao diplomate da pomognu da se Evropa pretvori u "izbalansiranu silu", a ne u "silu pridruženu" SAD i Kini.

Macron je u govoru pred oko 200 ambasadora poručio da se zalaže za "odvažnu strategiju" francuske diplomatije, ističući da je neophodno približavanje EU i Rusije.

"Odgurnuti Rusiju od Evrope bila bi duboka greška", poručio je, između ostalog, Macron.


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.