<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Leon Lučev: Što je meni Jugoslavija

Teritorija

Slučajni susreti sa Živkicom i Nastjom. Damir i Kate. Sve je to moja Jugoslavija. I na nju imam pravo. Jer je naša. Nema pravila. Nema razlika. Nema sranja. I puno sam ih zaboravio sada, ali znaju da su tu. U srcu.

17. februar 2020, 11:29

 

Dugo se mučim temom identiteta. Odrastanje u Jugoslaviji, bazična obitelj, rat, akademija, brak, razvod, djeca. Ostavljaju tragove u čovjeku. Psihi.


Identitet mi je tema rada. Tko smo mi iza naših identiteta? To mi je pitanje. Tko je naš glumac, čovjek koji hendla, obrađuje, korigira naša iskustva dok smo mi u nepoznatom sebi. U zaboravu.


Moj zaborav traži svoj prvi identitet. I najbliži. Jugosloven.
Zašto? Kao takav sam rođen, odgojen, formiran. I deformiran.
I to živim sve ove godine. Nesvjesno. I sve više svjesno.
Radim u svim republikama. Nagrađen u svima, osim Makedonije.


Ali tog teritorija više nema. Ne postoji. Dakle moj identitet nije teritorijalan.


Sjećanja postoje na tu zemlju, na iskustva, na odnose, ali nije ni identitet prošlosti. On ima s prošlošću veze. Ali mimo nje - prošlosti, rata, raspada te države - tu je.
Živim ga sada.


I zanimljivo da ovo pišem iz Beograda. Grada koji mi trenutno odgovara. Dovoljno je velik za skrivanja, dovoljno topao za druženje, dovoljno mali za nježnost i dovoljno veliki da mi ide na kurac.
Ali što je meni taj identitet?
Što ga čini?


Bio sam sa Mikijem prije nekoliko večeri u Ljubljani, i sa Jozkom i Mihom.
U Zagrebu sa svojom djecom, Majom, čuo se s Smiljanom.
U Budimpešti sa studentima.
U Novom Sadu sa studentima.
Pripremam radionice u Beogradu i Zagrebu.


Trebao bih u martu raditi sa Tinom u Bosni. Pa u maju sa Alexom u Makedoniji.
Sa Ognjenom sinoć na Kanarevom brdu pričamo. Olja se javlja iz Beča. Puna je ko šipak. Svega. Trebamo se vidjeti u Beogradu u maju. Bruno je kao šipak u Rijeci. Eksplodirat će od svega. Dražen na relaciji Beograd - Zagreb. Lucija u Zagrebu. Jelena, Neo i ja trenutno u Beogradu.

Postavljamo neke naše temelje za dalje. Iz ljubavi. Ela, Ivan i Zoe u Zagrebu. Vidim ih u letu, a potrebe su puno veće. Mama i sestra su u Americi. Zoran i Vjeko na Hvaru. Georg u Berlinu i Portugalu. Ivana sa stomakom u Zagrebu. Ivan nešto kuha u Crnoj Gori.


Meni je to Jugoslavija. Moja. Ljudi. Koji zajedno žive i stvaraju. Vole se. Rastu zajedno.
I gube se, nalaze, pitaju, lome, skakuću od sreće, mijenjaju.


Slučajni susreti sa Živkicom i Nastjom. Damir i Kate. Sve je to moja Jugoslavija. I na nju imam pravo. Jer je naša. Nema pravila. Nema razlika. Nema sranja.
I puno sam ih zaboravio sada, ali znaju da su tu. U srcu.

 

Uz dozvolu autora, tekst za BUKA magazin prenosimo sa privatnog FB profila