Lavrov nakon sastanka s Blinkenom upitan hoće li napasti Ukrajinu, odgovor je bio direktan

Desk

Blinken i Lavrov rukovali su se uoči razgovora i složili se da ne očekuju napredak u razgovorima...

21. januar 2022

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je nakon razgovora sa Sjedinjenim Američkim Državama u Ženevi u petak da se nastavlja dijalog o sigurnosnim zahtjevima Moskve i da očekuje pisane odgovore od Washingtona iduće sedmice

. Lavrov je na konferenciji za medije, nakon sastanka s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom, rekao da se nada da će se ohladiti emocije oko Ukrajine i ponovio da Rusija ne predstavlja prijetnju svom susjedu, bivšoj sovjetskoj republici.

Rusija, koja je nagomilala desetine hiljada vojnika blizu granice s Ukrajinom i poslala vojnike u Bjelorusiju na zajedničke vojne vježbe, traži da NATO obeća da neće primiti Ukrajinu u savez i da obustavi svoje širenje na istok.

NATO je odbacio ruske zahtjeve. Opisujući razgovore u petak kao "otvorene i korisne", Lavrov je rekao da Rusija ne planira napasti Ukrajinu i da je ruski predsjednik Vladimir Putin uvijek spreman za kontakte s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, ali da svaki kontakt treba biti dobro pripremljen.

Blinken će svoju konferenciju za medije održati nešto kasnije.