Kultura i umjetnost daju svoj doprinos u lakšem prevazilaženju teških dana i mjeseci koje je sa sobom donijela pandemija

Povodom završetka jedne od najizazovnijih sezona u istoriji ustanove, Banski dvor – Kulturni centar organizovao je novogodišnji prijem za medije na kojem su predstavljeni rezultati i rekapitulacija svih programskih aktivnosti realizovanih u 2020. godini.

BUKA portal / 24. Decembar 2020

 

-Iako je za nama jedna veoma stresna sezona i nesvakidašnja godina „nove normalnosti“, Banski dvor je uspio u svojoj osnovnoj namjeri – da prilagodi svoj rad novonastalim okolnostima i održi kontinuitet organizovanja reprezentativnih programskih sadržaja i u godini pandemije virusa korona. Uzmemo li u obzir da je ustanova kao i čitav svijet tokom ove sezone bila zatvorena puna tri mjeseca,  zadovoljstvo nam je što možemo reći da smo na kraju  ipak došli do broja od skoro 120 raznovrsnih (muzičkih, likovnih, književnih i filmskih) programskih sadržaja koji su realizovani u ovoj godini u vlastitoj produkciji Banskog dvora – rekao je direktor Banskog dvora - Kulturnog centra.

Posebno smo ponosni na činjenicu što smo uspjeli nastaviti tradiciju naših festivalskih manifestacija - Internacionalnog muzičkog festivala „JESENJA SONATA“  i Festivala džez muzike „INTIME JAZZ FEST“ ,koji su uz učešće etabliranih umjetnika u ovoj godini doživjeli svoje treće festivalsko izdanje i bili jedni od rijetkih u regionu koji su održani pred publikom.

-Ovo je godina u kojoj smo zvanično otvorili i „Art bioskop“, novi prostor Banskog dvora za kulturne namjene, te osnovali gudački kamerni orkestar „Ban Svetislav Tisa Milosavljević“ i realizovali prvu etapu stalne izložbene postavke iz porodične zaostavštine bana Todora Lazarevića – podsjetio je on.

Banski dvor je početkom juna uspostavio ozbiljan epidemiološki protokol prilikom posjete svim programskim sadržajima i na taj način osigurao maksimalnu bezbjednost publike koja je sa velikim  interesovanjom pratila sve naše događaje i nerijetko smo imali i višestruko interesovanje u odnosu na kapacitet koji nam je trenutno dopušten.

-Pokazalo se da je publika u ovim teškim vremenima itekako željna tog duhovnog i nematerijalnog segmenta života i ovu sezonu smo shvatili kao svojevrsnu misiju u okviru koje smo nastojali da kroz kulturu i umjetnost damo svoj doprinos u lakšem prevazilaženju teških dana i mjeseci koje je sa sobom donijela pandemija.

Podsjećamo i da je Banski dvor bio prva ustanova kulture u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini u kojoj je održana jedna višednevna kulturna manifestacija sa publikom nakon prvog talasa virusa korona – riječ je o uspješno realizovanom 3. regionalnom festivalu književnosti „IMPERATIV“ sa kojim smo faktički „probili led“  i započeli sa primjenom  epidemioloških mjera koje su se pokazale kao efikasne i doprinijele da svi programi u ovoj sezoni proteknu bez problema – naglasio je Matović.
Iako prognoze i predviđanja neke globalne situacije nisu baš optimistična, Banski dvor kao i u proteklom periodu hrabro i „donkihotovski“ ulazi u narednu sezonu, sa ambicioznim planovima i željom da kao i do sada bude reprezentativan ambasador kulture i umjetnosti grada Banja Luka i Republike Srpske.

-Naravno, naša prva i najveća želja je da se svi što prije  vratimo u našu „staru normalnost“,  koja je osnovni predslov da čovječanstvo, a s njim i Banski dvor krenu naprijed - kazao je Matović.

 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.