Koliko će nastavnici biti plaćeni za snimanje nastave na daljinu: 500 KM, 1.000 KM ili 15 KM po satu?!

Dopis Ministarstva prosvjete i kulture izazvao ogorčenost kod prosvjetnih radnika. 

Tatjana Čalić / 05. Novembar 2020

Dopis Ministarstva prosvjete i kulture koji je početkom sedmice pristigao u sve osnovne škole u Republici Srpskoj, a u kom se navodi da nastavnici koji budu snimali video materijale za nastavu na daljinu imaju pravo na naknadu od 15,00KM po snimljenom času, izazvao je ogorčenost kod prosvjetnih radnika. 

Iz ovoga se vidi koliko Ministarstvo cijeni prosvjetne radnike“; „Jadno i ponižavajuće“, samo s neki od komentara nastavnika sa kojima smo razgovarali dok drugi kao glavni problem vide pozivanje Ministarstva na član 31 Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u prosvjeti i kulturi, jer tvrde da isti ne predviđa ovakav vid plaćanja: “ U zemlji bezakonja, samo bezakonito”; „ Ako zanemarimo da ovo nije po zakonu i uzmemo nemoguće da pored redovne nastave i svega što radim kao  nastavnik svakoga dana od kada traje pandemija, da bi dobio punu platu 1200 KM moram simiti 80 časova mjesečno, što je nemoguće. Na ovo ne smijemo pristati“. 

Pravni savjet oko cijelokupne situacije prosvjetnim radnicima dao je i banjalučki advokat i aktivista Dario Sandić. Sve je detaljno objasnio na svojoj FB stanici.

Kako prvo navodi da niko nema obavezu da snima video materijal za časove na daljinu jer to nije regulisano niti zakonom, niti Posebnim kolektivnim ugovorom niti ugovorima o radu.

Nadalje, ako se ipak dobrovoljno odluče da snimaju časove, prema odredbama člana 31 Posebnog kolektivnog ugovora na koji se ministarstvo poziva imaju pravo na jednokratnu novčanu naknadu koja može iznositi 50%, 70% ili 100% visine plate radnika ostvarene u prethodnom mjesecu, prije dodjeljivanja nagrade.

„Kao što vidite imate pravo na minimalno 500,00KM, a na maksimalno 1.000,00KM za obavljanje poslova snimanja videa radi realizacije škole na daljinu, a ne kao što ministarstvo piše 15,00KM po snimljenom času“, pojašnjava Sandić dodajući: „Nemojte pristajati na kršenje vaših prava. Tražite svoja prava kao što ispunjavate i svoje obaveze”.

Komentar smo zatražili od predsjednika Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS Dragana Gnjatića. Kako je za BUKU rekao Posebni kolektivni ugovor nije ništa skriveno od prosvjetnih radnika, vrlo jasno piše na šta oni imaju pravo i u kom iznosu.

„Član 31 vrlo jasno i precizno kaže kako se dodjeljuje jednokratna novčana naknada kao nagrada. Onaj koji je donio odluku o 15 KM po online času i pozvao se na ovaj član mora ovu odluku i obrazložiti“, jasan je Gnjatić. Na naše pitanje šta savjetuje prosvjetnim radnicima i šta će poduzeti po ovom pitanju kao  predsjednik Sindikata rekao nam je da su svi njegovi pokušaji razgovora sa ministricom Trivić o aktuelnim problemima u obrazovanju bili bezuspješni: „Ja već mjesec dana molim ministarku Trivić za razgovore, 6. oktobra sam poslao zvaničan dopis i tražio razgovore o aktuelnim problemima, opet sam dopis poslao 28. oktobra i tražio hitan sastanak i da se obratimo, ne samo prosvjetnim radnicima već cjelokupnoj javnosti, a evo i juče sam poslao zvaničan dopis i dalje tražim te razgovore jer i dalje imamo određeni broj problema koje treba riješiti, pored ovog obrazloženja zašto 15 KM po času. Nastavnici rade mnogo više, mnogo im je teže, počinju sa poslom u 7.30, završavaju kasno popodne ili predveče. U toku dana pored redovnih časova imaju online nastavu sa učenicima koji nisu u mogućnosti pohađani školu. Do ponoći im dolaze emailovi, imamo i učenika koji nisu u mogućnosti ni pratiti online nastavu. Ima tu još problema i o njima treba razgovarati. Ministarka Trivić se za sada ne odaziva, vidjećemo šta će biti u narednom periodu“.

Tokom jučerašnjeg dana poslali smo dopis Ministarstvu prosvjete i kulture RS, kako bi  nam objasnili na koji način su došlo do iznosa od 15 KM po snimljenom času obzirom da nagrada iz član 31 Posebnog kolektivnog ugovora može iznositi 50%, 70% ili 100% visine plate radnika ostvarene u prethodnom mjesecu. Do momenta objave teksta odgovor iz Ministarstva nije stigao.
 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.