<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Istoričari iz BiH i regiona ponudili rješenje kako izučavati istoriju 90-tih na Balkanu i osvojili prestižnu svjetsku nagradu

KANADA

Velika stvar je biti izabran među troje najboljih na svijetu.

16. oktobar 2019, 1:15U Ottawi su jučer proglašena tri dobitnika Nagrade za globalni pluralizam za 2019. godinu, a jedan od dobitnika je tim učitelja i nastavnika istorije  iz BiH, Hrvatske, Crne Gore i Srbije.

Njihov projekat  "Učenje (h)istorije koja to još nije", bavi se osjetljivom temom,  raspadom Jugoslavije i ratovima koji su se desili na ovim prostorima, a koji se, od zemlje do zemlje, prezentuju  na različite, često suprotstavljene i međusobno isključujuće načine..

Nagrada je priznanje za izvanredna postignuća organizacija, pojedinaca i vlada širom svijeta, koja predstavljaju miran i produktivan život s različitostima.
Koliki je značaj jednog ovako prestižnog priznanja više nam je rekla Melisa Fortić ispred Udruženja nastavnika historije/istorije/povijesti u BiH (EUROCLIO HIP), koje je nosilac projekta iz naše države.

Osjećaj je sjajan. Dobiti priznanje od jedne ovakve institucije među zaista impozantnom broju prijavljenih projekata je potvrda da sav uloženi trud nije bio uzaludan. U vremenu kada su evidentne podjele u našim društvima na Balkanu ideja zajedničkog projekta kroz koji se promovira ideja saradnje, poštovanja i važnosti suočavanja s prošlošću prepoznata je i nagrađena ovom vrijednom nagradom. Ovo nam je zaista poticaj da nastavimo sa projektima unaprijeđenja kvalitete nastave historije na našim prostorima”, rekla je za Buku Fortić.

O nagrađenom projektu i načinu kako podučavati djecu o istoriji ratova devedesetih, Buka je već pisala, a tekst možete pročitati OVDJE. 

 

Pored istoričara iz regiona, preostala dva dobitnika ove prestižne nagrade su Deborah Ahenkorah – mlada socijalna preduzetnica i aktivistkinja iz Gane koja promoviše afričku književnost za djecu, te Centar za socijalni integritet (Mianmar) lokalna organizacija, koja pomaže participativno građanstvo u Mianmaru fokusirajući se na mlade, posebno one iz marginaliziranih i nedovoljno zastupljenih zajednica. 

Svakom od tri pobjednika biće dodijeljeno 50.000 dolara i nenovčana podrška za unapređenje njihovog rada na promovisanju pluralizma.